RAJ TAMÁS (SZDSZ)

Full text search

RAJ TAMÁS (SZDSZ)
RAJ TAMÁS (SZDSZ) Tisztelt Miniszter Urak! A franciaországi temetőgyalázás ügye tette aktuálissá, hogy ebben a régen izgató kérdésben forduljak Önökhöz.
Sajnálatos, hogy ilyen súlyos eseményre volt szükség nálunk arra, hogy a bennünket közelebbről érintő, hasonlóan megdöbbentő helyzetre és cselekményekre egyáltalán felfigyeljünk.
Hazánkban a temetők és ezen belül különösen a zsidó temetők jó része őrizetlen. Ezek az emlékhelyek tudvalevőleg fontos történelmi és nemzeti relikviák, esetenként nagy jelentőségű kulturális emlék fűződik hozzájuk. A zsidó temetők sok helyen a közösség jelenlétének utolsó megmaradt tárgyi bizonyítékai, siralmas állapotuk több évtizedes tudatos vagy tudattalan felszámolás, illetve elhanyagoltság eredménye. Így fennmaradásuk kérdéses egyáltalán, holott őrzésük össznemzeti érdek lehet.
Az utóbbi időben a régi akut probléma nemcsak időszerű, de sajnos elkeserítő jeleket mutat. Elég ha egyrészt a Batthyány-sírbolt, a budapesti Kerepesi úti temető – itt hadd említsem meg közben a Perényi-sírbolt felfeszegetését –, az óbudai, a csornai köztemető feldúlására és kifosztására, másrészt a tabi, soproni, veszprémi, nagytétényi, nagybajomi, rákospalotai, budapesti Salgótarjáni úti és balatonfüredi zsidó temetők állapotára és meggyalázására utalunk. Ez utóbbi helyen az auschwitzi mártírok tábláját is szétzúzták.
Az Országgyűlés emberi jogi, vallási, kisebbségi bizottságának egyetértésével és támogatásával is tisztelettel kérdem a miniszter urakat, milyen sürgős intézkedésekre számíthatunk ebben az ügyben? Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me