SZALAY GÁBOR (SZDSZ)

Full text search

SZALAY GÁBOR (SZDSZ)
SZALAY GÁBOR (SZDSZ) Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Képviselőház! Háta mögött az ideologikus széncsatáival, szívlapátos sztahanovistáival, a mindenkori nómenklatúrához tartozó vezetőivel és a ráoktrojált szerencsétlen beruházási programjaival a szénbányászat érzi és tudja, hogy vele szemben jelenleg a társadalmi közmegítélés meglehetősen kedvezőtlen.
Aki itt manapság szénbányászatról beszél, az már eleve gyanús, és könnyen rossz hírét kelthetik. Pedig ez a kép, a hős bányász belénk rögzített szocreál szoborszörnyetegének a képe nagyban hamis és igazságtalan, hiszen az ennek modellt ülő, ám becsapott és sorsára hagyott tatabányai, pécsi, dorogi bányász éppen olyan mértékben a rendszerváltásra szavazott, mint akármelyik más része a magyar társadalomnak. Ez a szénbányász most várja, hogy a saját és szakmájának sorsa hosszú távra és megbízható módon rendezésre kerüljön, ebben döntés szülessen, amit többé már nem a helyi politikai és hatalmi megfontolások, hanem kifejezetten és csakis a ráció, a gazdaságosság és a környezetvédelem szempontjai motiválnak.
Ez a hős bányász gazdaságos bányász szeretne lenni, de az mindenképpen.
A bukott rendszer ambivalens módon viselkedett a szénbányászattal szemben. Elkényeztette és kifosztotta. Úgy tette tönkre, hogy közben gyanút és ellenérzést keltett. A szénbányászat nem kért sem előjogokat, sem kivételezettséget. Összesen azt szeretné, hogy a talpra állni képes bányáknak megadassék a lehetőség a talpra állásukhoz. Ennek érdekében szeretném a miniszterelnök úrhoz föltenni hat pontban összefoglalt kérdéscsokromat. Úgy gondolom, az erre adandó válaszokat nagy kíváncsisággal várják szerte az országban.
Első kérdésem az lenne, hogy mikortól kívánja a Kormány bevezetni azt az új piacorientált szénárképzési rendszert, amely az energetikai szenek árát a helyettesítő import szénhidrogének, míg a háztartási szenek árát a helyettesítő importszenek árának függvényében szabályozná?
Második kérdésem: Mit kíván tenni a Kormány a szénbányavállalatok magukkal hurcolt adósságterheik rendezése és a felhagyásra kerülő aknák felszámolási költségterheinek ügyében, mely nélkül el sem képzelhető a jövő önfinanszírozó szénbányászata?
Harmadik kérdésem: Mikor lépteti érvényre a Kormány a május 1-jére tervezett, de elhalasztott termelői és fogyasztói szénáremeléseket, melyek elmaradása havonta hozzávetőleg százmillió forinttal károsítja a szénbányászatot?
Negyedik kérdésem: Az 1990. évi gazdasági programban előirányzottakat az új Kormány magára nézve megbízhatónak tekinti-e? Amennyiben igen, úgy mikor kerül folyósításra a föld alatti pótlék kiegészítésére előirányzott 375 millió forint és a bányászlakás-akció elősegítésére szánt 260 millió forint?
Ötödik kérdésem: Mikor kívánja az új Kormány elfogadni az elődje által kidolgozott szénbányászati szerkezetátalakítási és szervezetmódosítási programjavaslatot – vagy annak megfelelően módosított változatát?
Utolsó kérdésem: milyen alternatíva készül arra az esetre, ha a hazai szénbányászat visszafejlesztése, visszafejlődése következményeként 1992-93-tól az MVMT széntüzelésű erőműparkjának minimális szénhőigénye sem lenne kielégíthető.
Köszönöm szépen, és kíváncsian várom a válaszokat.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me