BOTOS KATALIN pénzügyminisztériumi államtitkár:

Full text search

BOTOS KATALIN pénzügyminisztériumi államtitkár:
BOTOS KATALIN pénzügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Minisztertanács rendelete alapján február első napjától, ugyebár tudjuk, emelkedtek a lakbérek. Az Országgyűlés határozata alapján a lakbéremelésnek megfizetéséhez támogatás nyújtásáról rendelkezett a Minisztertanács a 70 éven felüliek, három- vagy többgyermekes és más alacsony jövedelmű rászorultak részére. A szociális támogatásra jogosult bérlők a korábbi és új lakbér különbözetének február és március hónapra esedékes részét csak az április havi lakbérrel együtt voltak kötelesek megfizetni, éppen ezért, hogy a támogatás folyósításához legyen idő, és ezalatt se terhelje őket az áremelés összege.
A lebonyolítás zökkenőmentessége érdekében a pénzügyminisztériumi államtitkár – még nem én, hanem az elődeim – január 18-án levelet intézett valamennyi megyei tanács elnökéhez a folyamat megszervezéséről, és ebben azt ígérte, hogy a Pénzügyminisztérium január 30-áig előleget utal át a megye letéti számlájára a február és március havi támogatás folyósítása céljára. Majd a következő negyedévekre az előző negyedév két hónapjának tényadatai alapján lehet igényelni az előleget, még a tárgy-negyedév előtt. Az elszámolás évente kétszer, a félévet követő hónap 30-áig történik meg. Az első negyedéves előleget, a várható folyósítást mintegy 50 százalékkal meghaladó összeget január 29-én utalta át az összes megyének a Pénzügyminisztérium. Ez az összeg a tanács számláján természetesen kamatozik a felhasználásig.
A megyei tanácsok március hónaptól igényelhetik a második negyedévi támogatási összeget, ha az előző negyedévre folyósított összeg nem elegendő a részükre. A megyék nagyobb része már benyújtotta ezt az igényét. Majdnem mind kevesebbet kért, mint amennyi előleget február-március hónapokra kapott. Megjegyzem, hogy Hajdú-Bihar megye például nem kért előleget a második negyedévre, valószínűleg elegendő részére a félév végéig a január 29-én kiutalt hatmillió forint.
Mindezek alapján nem lehet pénzügyi akadálya annak, hogy a nyugdíjasok időben kézhez kapják a lakbérkülönbözet megfizetéséhez szükséges támogatást.
Hága Antónia második kérdésére pedig a következőket válaszolom.
A családi pótlékról szóló törvény szerint a jogosultak az igényt szóban vagy írásban kell hogy bejelentsék, aszerint, hol van munkaviszonya, és hogy működik-e a munkaadónál társadalombiztosítási kifizetőhely, ha esetleg nyugdíjban van vagy nyugdíjszerű ellátásban részesül, a nyugdíjfolyósító szervnél, egyéb esetekben pedig jogosult az állandó lakóhelye szerinti illetékes társadalombiztosítási igazgatóságnál ezt megtenni. Az igény alapján az említett szerveknek kell gondoskodni a családi pótlék folyósításáról. Ez tudomásom szerint időben, a múlt hónap végéig megtörtént.
A panasz feltehetően sok mindenből adódott, például abból is, hogy az OTP-s számlával rendelkezőknek a május 25-ével végrehajtott számlazárásnál már nem tudták jóváírni a társadalombiztosítási szerv által részükre folyósított kiutalást.
A családi pótlék kifizetésének sincs tehát költségvetési akadálya, és a folyósítás is rendszerében megfelelően szabályozott.
Kérem válaszomat tudomásul venni. (Gyér taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me