BOTOS KATALIN pénzügyminisztériumi államtitkár:

Full text search

BOTOS KATALIN pénzügyminisztériumi államtitkár:
BOTOS KATALIN pénzügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mint hallották, a jó kérdés, a jól feltett kérdés mindig magában hordja részben a választ is. Rácskay Jenő képviselőtársunk nagyon sok mindenről felvilágosítás-értékű kérdést tett fel, amiben nyilván az is szerepet játszott, hogy volt módja részt venni azon a szombathelyi tanácskozáson, amelyet a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoksága, a PM keretében működő parancsnoksága, illetve annak a körébe tartozó szerv Szombathelyen rendezett és ahol a kérdést feltevő országgyűlési képviselő is ott volt.
Ezen az értekezleten a résztvevők megerősítették, hogy továbbra is valóban indokoltnak tartják valamennyi átkelőhely mielőbbi megnyitását. Ezért a tanácskozáson elhangzottak alapján a PM Vám- és Pénzügyőrsége rövidesen javaslatokat készít a kérelmek sorolására és a megvalósítás anyagi kihatásainak a felmérésére.
Tehát annak eredményeként, hogy képviselőtársunk is ott volt, az írásban beterjesztett kéréséhez képest bővebb kérdést tett fel, megpróbálok erre ismereteim alapján válaszolni.
Először is azt szeretném Önöknek elmondani, hogy természetesen a pénzügyi tárca is nyilván – csakis arról lehet szó, halogatások ugye nyilván nem vonatkoznak másféléves távban ránk – azonnal lépéseket tett három vonatkozásban is a felvetett probléma megoldására. Egyrészt, amint említettem a helyi hatóságokkal az igények érdemi felülvizsgálatát próbálják megvalósítani. Tudomásom szerint mintegy 22 új határátkelőhely létesítésére van igény, zömmel az osztrák-magyar határon. Tájékoztatásul egyébként megemlítem, hogy a 350 kilométeres magyar-osztrák határszakaszon 7, nemzetközi forgalom számára megnyitott határforgalom-ellenőrző pont működik, ebből 4 vasúti átkelőhellyel rendelkezik.
Szeretném azonban elmondani, hogy itt a kérdés kettős. Egyrészt, hogy mit tud központi szerv, mint költségvetési rovat biztosítani hozzá. Miután ebben belügyi szerveknek, vám- és pénzügyőrségnek azért tennivalói mindenképpen vannak, ennek a felmérésére a 3. pontban szerettem volna kitérni, most elébe vágtam. Ezt pontosan fel kell mérni. Jelezte az illetékes vám- és pénzügyőrségi parancsnokság, hogy 15 határátkelőhely megnyitásával kapcsolatban a tárgyi és dologi feltételeket például biztosítani tudják, de tisztáznunk kell a költségek megoszlását a helyi érdekek és a központi feladatvállalás között.
Ez a tisztázás kell hogy lefolytatódjék az elkövetkezőkben. Ennek volt egyik első lépése a szombathelyi tanácskozás.
A másik, amit tudni kell azért a dologhoz, gondolom ezt néhányan tudják is, csak emlékeztetésül idézem fel, hogy ez egy megállapodás kérdése két ország között. Tehát tisztáznunk kell, hogy a partner mit akar, mert én át akarok menni, de ugye neki be is kell fogadni, ugyan ott is merülnek fel különböző kiadások. Ismereteim szerint az osztrák fél jegyzéke, amely egyébként a nemzetközi tárgyalások alapját képezi, 6 új határátkelőhely vonatkozásában fejezi ki készségét a megnyitásra, ezek a következők: Fertő, Fertőrákos, Jánossomorja, Bozsók, Szentpéterfa, Pinkamindszent. Itt tehát az a tennivalónk, hogy egyrészt ezekkel az általuk felvetettekkel kapcsolatban, másrészt ennek bővítésével kapcsolatban tárgyaljunk és az illetékes szervek a szomszédos országok vámigazgatási szerveivel is a megfelelő nemzetközi szerződések előkészítése érdekében a tárgyalást lefolytassák, amelyet már felvettek és amelyet már folyamatba tettek, hogy csúnya szóval éljek, csúnya kifejezéssel éljek.
A harmadik nagyon fontos dolog tehát a költségvetési erőforrások mozgósítható tartalékainak a felmérése. Ez iránt a szükséges intézkedéseket a minisztériumban megtettem. Ezen, mind a három pontra vonatkozó felmérések alapján a Minisztertanács elé előterjesztést, illetve javaslatot kívánunk tenni, amely a következőket fogja tartalmazni: a határátkelőhelyek megnyitásának középtávú tervét és akcióprogramját vázolnánk, a finanszírozási igények pontos meghatározását közölnénk, mely tartalmazni fogja egyrészt a helyi finanszírozást, másrészt a központi költségvetésből származó beruházási és folyó finanszírozási igények arányát, nagyságrendjét és ütemezését.
Végül megemlítem, hogy a határátkelőhelyek ügyének végleges rendezéséig a Pénzügyminisztérium Vám- és Pénzügyőrsége, valamint a BM határőrség országos parancsnoksága eddig is számos esetben engedélyezte és az elkövetkezendőkben is engedélyezni fogja ideiglenes átkelőhelyek működését egyes határközeli rendezvények sikeres megrendezése érdekében.
A képviselő urat és Önöket is kérem, hogy a tájékoztatást tudomásul venni szíveskedjenek. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me