NAGY FERENC JÓZSEF földművelésügyi miniszter:

Full text search

NAGY FERENC JÓZSEF földművelésügyi miniszter:
NAGY FERENC JÓZSEF földművelésügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Oláh Sándor képviselőtársam felvetésére – hogy a minisztérium milyen sürgős átvilágítást tett a feladatok megoldására – a következőket válaszolhatom. Valóban nagyon jó lenne egy ilyen átvilágító gép, amely a röntgenhez hasonlóan nemcsak az emberi testet, szöveteket, hanem az emberi tudatot, a gondolkodást is átvilágítaná. Gondolom, ez nemcsak nekem, hanem a többi tárcának a munkáját is megkönnyítené.
Nos, ez a bizonyos vörös fellegvár. A festéket ugyan nitrohígítóval el lehet tüntetni, tehát a külsőségek már nem mutatnak ilyen színt, de nem tudjuk, hogy a festék mögötti tartalomtudat meg tudott-e változni. Én megértem a harminc évnek a megkövesült, egy irányban koncentrált nézetét, és ezt nagyon nehéz levetkőzni, pedig most ugye politikai rendszerváltással, termelési szerkezetváltással új gondolkozásra, új szemléletre van szükség. Ez kétségtelen. És ebben nagy segítségünkre lenne, ha az embereknek az ilyetén való gondolkozását, hozzáállását látnánk.
Kétséges és kérdéses, hogy 30 évi beidegződés után képesek-e az emberek a damaszkuszi útra rálépni. Hát én ebben kicsit tamás vagyok – bár én tévedjek! –, és Ómolnár Miklós képviselőtársamnak a fölvetése után éreztük mi is, kissé belemélyedve a dolgokba, igaz az a mondás, hogy "nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél".
A felvetett kérdéseivel föltétlenül egyetértünk, hogy a személyi, tudati és morális állapotok vizsgálata szükséges. Ezt megkezdtük. Megkezdtük az első számú vezetők meghallgatásával, de azon túlmenően a dolgozók egybevonásával, s nekem az a véleményem, hogy kellemetlen dolgokat is szemtől szembe, határozottan kell megoldani. Jó paraszti mondással: neki a sűrűjének! Úgy érzem, ezt megkezdtük, s ebben segített az osztályok dolgozóinak álláspontja is. Gondolom, hogy a döntésnél az meghatározó, hogy a többségi elvet figyelembe vesszük, mert ez minősíti a volt vezetőnek a pozitív vagy negatív értékelését.
Igen szükségesnek látjuk a segítséget, mind a külső, mind a belső szakapparátusnak, szaktanácsadásnak a felállítását. Úgy tudom, nem új dolog, Dimény miniszter úrnak is volt, ha jól tudom, egy ilyen testülete, és mi is a társadalmi szaktanácsadó testület felépítésén fáradozunk. S nagyon megnyugtató, ahogyan kérdezi képviselő úr, hogy igen sok a jelentkező mellőzött szakember, akik szívesen ajánlják szolgálataikat.
Szükségesnek tartjuk az országgyűlési képviselők segítségét is, s úgy gondolom, nemcsak a földművelésügyi tárcában, hanem mindegyik tárcában szükség van a szakemberekre, mert belenézve a dolgokba, nagyon nagy nehézségeket látok, de gondolom, nemcsak az én nehézségem ez, a többi tárca is hasonló gondokkal küszködik.
Köszönöm, hogy a képviselők között máris kialakult az állatorvosi csoport, amely ugyancsak az állattenyésztési ágazaton belül jelentkező gondok megoldásában lesz segítéségünkre.
Konkrétan engedjék meg, hogy részletesen is tájékoztassam Önöket a jelenlegi vizsgálatunk eredményéről. A földművelésügyi tárcánál külső és belső szakértők bevonásával elkezdtük az ágazat, illetve a minisztérium és intézményei működésével kapcsolatos aktuális és hosszú távú feladatok felmérését, a közvéleményt foglalkoztató, a tárca működésével kapcsolatos felvetések vizsgálatát. Az elmúlt időszakban a politikai és szakmai közvélemény részéről több, a tárcát és intézményeit érintő kérdés került felvetésre. E körbe tartoznak a korábban a minisztérium tulajdonában lévő, a szakmai információkat szolgáltató 12 szaklap társaságba történő átadásának körülményei, valamint hogy e lapok hogyan szolgálhatják a jövőben a legjobban a szakmai közvélemény tájékoztatását.
A vizsgálat kiterjed emellett a MÉM-nek a MÜSZI Rt.-be történő belépésének körülményeire, különös tekintettel arra, hogy az ágazat irányításához nélkülözhetetlen kormányzati információk a jövőben hogyan állnak az FM, illetve a kormányzat rendelkezésére; biztosított-e és milyen mértékben az adatszolgáltatások védelme.
A tárcavezetés számára komoly gondot okoz, hogy a Fővárosi Tanács és a Fővárosi Földhivatal által létrehozott INFORT egyesülés miatt közel 400 millió forintos fedezetlen váltó és egyéb tartozás keletkezett. Mivel a földhivatalok felügyelete és finanszírozása az ágazat felelőssége, fel kell tárnunk, hogy e helyzet hogyan rendezhető. További súlyos gondot okoz, hogy a földhivatalok egyébként sem rendelkeznek a működésükhöz elengedhetetlenül szükséges anyagi háttérrel, mely a tulajdonreformot is hátráltathatja.
A felmerült problémák feltárását és megnyugtató megoldását rövid határidőn belül elvégezzük, és a szükséges következtetések levonásával együtt mind a tisztelt Házat, mind a széles közvéleményt tájékoztatni fogjuk. Ehhez szíves türelmüket kérjük, tekintve, hogy a vártnál több a gond, és összetettebb, körültekintő vizsgálatokat és kezelést igényelnek.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me