OLÁH SÁNDOR (FKgP)

Full text search

OLÁH SÁNDOR (FKgP)
OLÁH SÁNDOR (FKgP) Tisztelt Miniszter Úr! Kérdésem indokaként és egyértelműsége érdekében legyen szabad bevezetésként pár gondolatot előrebocsátanom.
Indokolásként: dr. Ómolnár Miklós képviselőtársam nagy fontosságú és az egyes minisztériumok visszaéléseire is rávilágító felszólalásának súlyát, úgy látszik, csak az Országgyűlés ideiglenes elnöke érezte igazán a napirend előtti felszólalás engedélyezéskor. Őt a sürgősségben sajnos nem követte a bizottsági mechanizmus, több hét után sem alakult meg a parlamenti vizsgálóbizottság. Ezzel – ahogyan a szakemberek mondják – elveszett a forró nyom, ezentúl egyrészt lehetőséget kaptak egyesek a bizonyítékok esetleges eltüntetésére, másrészt képviselőtársunk került a közvélemény előtt szavahihetőségi válságba.
Az egyértelműség miatt pedig célszerűnek tűnik a Földművelésügyi Minisztérium történetéből pár meghatározó eseményt felidéznem. A rákosista önkény a kollektivizálás hajnalán elsőként vette célba a hírhedt földművelésügyi minisztériumi perrel a szakapparátust, zárta börtönbe, internálótáborba, űzte el a hazából vagy a szakmából az agrárpolitikában másként gondolkodókat, sokszor Európa-, sőt világhírű szakembereket, szaktekintélyeket, és ültette helyébe a megbízható dilettantizmust.
Hegedűs András az állami gazdaságok és erdők minisztériuma vezetőjeként nyíltan hirdette: vörös minisztériumot akarok. Jelszavát eredményesen valósította meg, ezzel érdemelve ki később magasabb tisztségeket is. Az 1956-os forradalom eltiprása és a totális kollektivizálásra vonatkozó politikai döntés után a Münnich-féle fegyveres erők minisztériumából a legjobb kádereket irányították a földművelésügybe, nem éppen azért, mintha a volt kárpitos és asztalos például kimondottan agrárszakember lett volna. Még a csak nagyüzemben gondolkodó minisztert is egy kétségtelenül eredményes technológiai, ökonómiai reform után elűzték a tárca éléről, mert megoldásaiban túl sok volt a nyugati elem, s utódai kijelölésénél már kizárólag a politikai szempontokat tették érvényessé.
Bármi bűnnel terhelt is egyesek múltbeli tevékenysége, ha azt csak elveik érvényesítéseként tették, meg nem bocsátható, de megérthető. Nem érthető meg viszont a mai szakapparátusból az a szűk körű, de hatalmi súlyában jelentős réteg, mely elvtelenül, csak saját hatalmi és anyagi szempontjainak védelmében szervezi a minisztériumi, szövetkezeti, vállalati, intézményi, érdekképviseleti körben a maga szövetségét a kormányprogram mezőgazdasági részének házon belüli megbuktatására, néha a tárca anyagi segítségével.
Ilyen előzmények és körülmények közt hárul Önre, miniszter úr, az az egyáltalán nem irígylésre méltó feladat, hogy a Kormány által kért türelmi időn belül felleltározza ágazata tényleges helyzetét és kialakítsa konkrét intézkedési tervét. Ezért kérdezem, gondolt-e arra, hogy az ágazat széles körű átvilágításánál különösen fontos a szervezetek, személyek tudati és morális állapotának vizsgálata. Szükségesnek látja-e ebben külső és ágazatsemleges szakértők igénybevételét? Támaszkodni kíván-e neves, de az ágazat környékéről is elűzött szakemberek önzetlen támogatására, tanácsadására? Végül hasznosnak tartja-e, ha az ágazatért és törekvéseiért felelősséget érző, tevékenységéhez is értő országgyűlési képviselők e feladatban, különös tekintettel képviselői joghelyzetükre, önkéntes segítségüket ajánlanák fel?
Köszönöm miniszter úr szíves türelmét, és várom válaszát. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me