RÁCSKAY JENŐ (SZDSZ)

Full text search

RÁCSKAY JENŐ (SZDSZ)
RÁCSKAY JENŐ (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Belügyminisztériumi és Pénzügyminisztériumi Államtitkárok! Képviselőtársaim! A világútlevél bevezetésével az ésszerűtlen deviza- és vámrendelkezések miatt az osztrák-magyar határszakaszon rohamos forgalomnövekedés történt, amely szinte megoldhatatlan feladatot jelentett a határátkelőhelyek személyzetének, és nehéz körülményeket teremtett az ott élő lakosságnak. Egyértelművé vált, hogy a 90-es évek elején ezek a határátkelőhelyek már alig képesek a megnövekedett forgalom kielégítésére. Ugyanakkor elemi erővel jelentkeztek az igények a határmenti közvetlen kapcsolatokra is, hiszen a határ két oldalán lévő településeket számtalan elem, rokoni, nemzetiségi, gazdasági kapcsolat köti össze, amelyet közel 40 éves határsáv és vasfüggöny-rendszer sem tudott teljesen szétverni. Éppen ezért kétféle megoldás lenne a célravezető.
Az egyik megoldás az, hogy bővítsék a nemzetközi határátkelőhelyeket, a másik pedig, az egyszerűbb és kézenfekvőbb az, hogy kisebb és csak napközben nyitva tartó, főleg kishatárforgalmat kielégítő határátkelőhelyeket hozzanak létre.
A sokat szenvedett határmelléki lakosság nagy örömmel fogadta ezeket az 1989-ben fölröppent híreket, hogy újabb határátkelőhelyeket fognak megnyitni. Úgy könyvelték el, hogy ezek a határátkelőhelyek már 1990-ben működni fognak. Sajnos, ezek az emberek csalatkoztak ebben.
Ez azért is nagyon érdekes, hisz csekély beruházásokról lenne szó ezeknél a kis határátkelőhelyeknél, hisz például Szentpéterfa község esetén alig 50 méter utat kellene megépíteni, és ekkora távolságra kellene a közműveket is elvinni. De a többi határátkelőhelyek megnyitása sem kerülne nagy összegekbe. Már kész tanulmánytervek vannak, ennek alapján 1,5 és 3 millió forint közötti összegből egy határállomást létre lehetne hozni. Ha ehhez hozzátesszük, hogy például Szentpéterfa község jelentős társadalmi munkát is elvégezne határátkelőhelyének megnyitásához, elmondhatjuk, hogy a hosszú halogatás után már csak a döntésekre várunk. Elmondhatjuk, hogy ezek az igények jórészt megalapozottak, hisz a több száz kilométeres nyugati határszakaszunkon mindösszesen hét határátkelő működik jelenleg. Vas megye egész osztrák határszakaszán pedig mindössze három. Az osztrák-magyar határszakaszra 11 helyen jelentettek be igényeket. Tudomásom van róla, hogy körülbelül 30 azon határátkelőhelyeknek a száma, amire igény van országosan.
A határátkelők nyitásának jelentős része csak lokális vagy gyalogos – és kerékpáros – forgalmat bonyolítana le. Vas megyében többek között a következő határátkelőhelyeket kívánja az ottani lakosság megnyitni: Rohonc és Bozsok között, Németlövő és Pornóapáti, Monyorókerék és Péterfa, Nagyfalu és Rábatótfalu közötti átkeléseket.
A határátkelőhelyek megnyitása, ezen elnyomorított határmenti települések bekapcsolása a gazdasági vérkeringésekbe, a nemzetközi forgalomba – történelmi felelősségünk. Ezek a horvát és német anyanyelvű községek, települések szenvedtek legtöbbet az ötvenes években, részük volt a kitelepítésekben, sokukat közülük Recskre, Kistarcsára, vagy egyéb helyekre hurcoltak. Ezenfelül ezen települések közül többen a Népszövetség 1922. szeptember 17-i határozata értelmében kerültek vissza 1923. január 1-jén Ausztriától, és így a rendezetlen okok miatt rengeteg probléma keletkezett és keletkezik még napjainkban abból, hogy jelentős birtoktesteik kerültek a határ túloldalára. Például Szentpéterfa községnek egy egész szőlőhegye van a szemközti oldalon, amit az utolsó 40 évben nem tudtak megművelni, csak akkor, hogyha 150 kilométert utaztak oda-vissza. Hát ez természetesen tarthatatlan volt.
A nemzetiségi településeknek egyébként is elemi érdeke, hogy a határátkelőhelyeik számát növeljék, hisz velük szemben ugyanolyan anyanyelvű, gradistei horvát és német településeket találunk. Nem elhanyagolható a helyi gazdasági szempont sem, hisz Németlövőn, Deutschschützenben 30-40 fő magyar munkavállalót tudnának különböző varrodákban foglalkoztatni, de jelenleg 100 kilométer napi utazás miatt ez megoldhatatlan.
Összefoglalásként elmondhatom, hogyha komolyan vesszük, hogy Európához akarunk csatlakozni, akkor csak ezeken a határszakaszokon juthatunk oda, nem pedig az eddig frekventált záhonyi átkelőn keresztül.
Felkérem a tisztelt jelenlévő államtitkárokat, valamint a közlekedési tárcát és a Külügyminisztérium konzuli főosztályát, hogy másfél-kétévi hitegetés, ígérgetés után most már az új vezetéssel valóban elégítsék ki a lakosság jogos igényét. (Gyér taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me