SOLT OTTILIA (SZDSZ)

Full text search

SOLT OTTILIA (SZDSZ)
SOLT OTTILIA (SZDSZ) Tisztelt Ház! Tisztelt Belügyminiszter Úr, illetve helyettese, az Államtitkár Úr! Nem élek azzal a lehetőséggel, amelyet a nagyrabecsült elnök úr felkínált, hogy kérdezzük meg, van-e tudomása a kérdezettnek valamilyen jelenségről, ugyanis tudom, hogy a belügyminiszternek van tudomása az önkényes lakásfoglalók ügyéről. Meg kell mondanom őszintén, hogy mindent meg is tettem annak érdekében, hogy legyen tudomása róla azon kívül, hogy két héttel ezelőtt írásban beadtam ezt a kérdést.
Tudomásomra jutott, hogy az érdekeltek, akiknek érdekében kérdésemet feltettem, találkoztak az általuk lakásügyi miniszternek aposztrofált személylyel, vagy annak megbízottjával, tehát a belügyminiszter vagy megbízottja az egyik helyszínen kint járt. Meggyőződhetett róla saját szemével, hogy milyen életekről van itt szó, és milyen életek elrendezése végett kérdezném meg most azt, hogy nem gondol-e arra: saját hatáskörében gyakorolna-e olyan kegyelmet, amelyet a törvény a mai napon, illetve az Országgyűlés a mai napon a bűnözőkkel kapcsolatban gyakorolni akar?
Ugyanis közkegyelemre lenne szükség annak a rendezetlenül lakó népességnek az esetében, amely ellen a lakáshatóságok szabályos hajtóvadászatot indítottak az elmúlt hetekben, hónapokban. Az az érzésem, ennek a hajtóvadászatnak az a legfőbb magyarázata, hogy nincsenek igazából szétosztható lakások, a lakáshatóságok tehát "üresben" járnak, pótcselekvésként próbálkoznak azzal, hogy akit lehet, kipakoljanak a lakásaikból.
Kikről van szó? A jogcím nélküli lakókról, akiknek egyik alesetét képezik az önkényes beköltözők. Azok a nyomorult állampolgárok, akik a lakásfeltörés helytelen szokásával élnek, bizonyára azért, mert nem tudnak mást tenni. Erre vall az is, hogy a legtöbben visszaesők, tehát ha az egyik önkényesen feltört lakásból kilakoltatják őket, vagy elűzik, akkor feltörnek egy másikat, egyszerűen nincs hova menniük.
Ettől függetlenül a rosszhiszemű jogcímnélküliség, illetve az önkényes beköltözés kategóriájába kerül számos más lakáshasználó, olyan pórul járt ember, aki ügyetlenebbül hajtja végre azokat a manővereket, amelyeket a népesség nagy része szintén igénybe vesz, csak ügyesebben jár el, és ezért sikeres.
Az a javaslatom, hogy az inkriminált lakásrendeleteknek a bizonyos 124. paragrafusát a belügyminiszter saját hatáskörében vizsgálja felül, hiszen ez nem törvény, nem a Parlament hozta, hanem minisztertanácsi rendelet, és lehetővé teszi az emberségesebb, türelmesebb elbírálást. Pusztán egy ajánlásról lenne szó, ne a legkeményebb megoldást, az azonnali kilakoltatást, hanem a valamilyen lakásmegoldáshoz juttatást hajtsák végre a belügyminiszter intenciói alapján a lakásügyi hatóságok. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me