BOROS LÁSZLÓ (MSZP)

Full text search

BOROS LÁSZLÓ (MSZP)
BOROS LÁSZLÓ (MSZP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Nem vagyok jogász, így kellő áhítattal hallgatom a hozzáértők okfejtéseit a különböző kérdésekben. Csettintek, amikor Tölgyessy Péter képviselőnk felvilágosít: az az eldöntendő kérdés, hogy ki legyen az első számú politikai vezető. Ha a köztársasági elnök, akkor a nép válaszsza, ha nem, akkor a Parlament. Stimmt.
Nézzük meg, hogy a vallottan első számú vezető, a kormányfő esetében mi a helyzet. Itt valami nem stimmel az érvelésében. Felvázolja a különbséget a cseh és román elnökválasztás módja és demokratizmusa tárgyában. Eddig értem. Az a gondom, ha Romániában május 20-án csak parlamenti választás van, s a 70 százalékos arányt meghaladó győzelmet arató Nemzeti Megmentés Tanácsa képviselői megválasztják Iliescut a Parlamentben, hogyan szól az érvelés?
Hangzottak el ma érvek és kifogások abban a tekintetben, hogy nem lenne szerencsés a jelenlévő képviselők kétharmados szavazati többségét bevezetni. Tanácsos lenne megfontolni Bogárdi Zoltán képviselő kijelentését, amely a földtörvény kapcsán hangzott el. Azt mondta: a tsz-közgyűlésnek ez a fajta intézménye egy rafinált kitaláció. Továbbgondolásra javaslom a dolgot.
A lényegre térve: a korábbi alkotmánymódosítások sürgősségét lehetett ugyan vitatni, de a mielőbbi kormányalakítás reményében el kellett fogadni. Kormány már van, a mostani javaslat sürgősségét szerintem semmi sem indokolja. Hacsak nem az MDF-SZDSZ paktum tételeinek a legalizálása. Az viszont a két párt belügye, ez a sürgősséget semmiképp nem indokolja.
Az Alkotmány 19. §. (3) bekezdés k/ pontjának megváltoztatásával nem értek, nem érthetek egyet, ezért javaslom az eredeti szöveg változatlanul hagyását. Az MDF-SZDSZ paktum létrejötte óta ez az a passzus, amely a legnagyobb vihart kavarta. A közvélemény e paktumot általában megnyugvással fogadta, mondván, megteremtődtek a biztonságos kormányzás feltételei. Ez így van, bár nem látom be, hogy a feltételeket egy felelős ellenzék, ha valóban felelős, miért csak cserealapon hajlandó megteremteni. A sokat hangoztatott nemzet sorsáért érzett felelősség hamar a feledés homályába veszett. Az üzlet tehát megköttetett, csak éppen az alkalmazott módszer és az alku tárgya keltett megütközést.
Az SZDSZ korábban sem hagyott kétséget afelől, hogy a köztársasági elnök választását a Parlament által óhajtja. A népszavazás eredménye viszont csak hajszállal tudta megakadályozni a nép általi választást annak ellenére, hogy a feltett kérdésekben rejlő csábos árukapcsolás besegített ebbe az eredménybe. Igaz ugyan, hogy a választási kampány során néhányszor sejdíteni engedték a nép általi választás lehetőségét, de ez – mint a mostani példa illusztrálja – csak választási kampányfogás volt.
Orbán Viktor képviselőtársam egy sajtónyilatkozatában kijelentette, hogy a FIDESZ is a parlamenti választás mellett tör lándzsát. Ez világos beszéd, ha nem is értek egyet vele. Ugyanakkor a tisztelt MDF alku tárgyává tette azt, amihez nem volt nép általi felhatalmazása, azon egyszerű oknál fogva, hogy ilyen felhatalmazást soha, sehol, senkitől nem kért. Egyébként sem tudom elfogadni azt az érvelést, miszerint a nép általi köztársaságielnök-választás csak látszatdemokrácia, majd a nép által legitimált Parlament elvégzi a nehéz feladatot. Vagy lehet, hogy a demokrácia ez esetben azt jelenti: megválaszthatjuk, akit számunkra kijelöltek? Nem tehetek róla, de ez a módszer nekem nagyon ismerős. (Derültség.) A különbség csak annyi, hogy míg régen sokszor aznap tudták meg az érintettek, kire kell szavazni, most egy-két hónappal előre közlik velünk a tennivalókat.
Hölgyeim és Uraim! Innentől kezdve a magyarázkodás számomra és a közvélemény számára elfogadhatatlan. Kérem szépen, én 1977-ben ismerkedtem meg dr. Englender Tiborral, a Budapesti Műszaki Egyetem professzorával, aki tárgyalási alapként fogalmazta meg hallgatói számára: a másik sem buta. Kérem ezt figyelembe venni a népre való hivatkozáskor és a parlamenti csatározásokon is. Félreértés ne essék, nekem Göncz Árpád ideiglenes köztársasági elnök úr személye ellen semmilyen kifogásom nincs. Feltételezem, neki sem lenne kifogása a nép előtti megmérettetés ellen. Nekem a módszer ellen van kifogásom, és nemcsak nekem, hanem mindazoknak, akik széles e hazában aláírásgyűjtésbe kezdtek, mert úgy érzik – joggal –, hogy becsapták őket. A szocialista párt vidéki szervezetei aláírásgyűjtésbe kezdtek, tehát mi ragaszkodunk a köztársasági elnök nép által történő megválasztásához.
Már hallom az érvelést, néhányan már mondták is – Torgyán úr, Rott képviselő úr, Baka András képviselő úr is –: miért akarjuk az országot több száz milliós költségbe verni. Nos, ha ez a választás az önkormányzati választással egyidejűleg bonyolódik le, csak néhány tíz milliós többletköltséget jelent, viszont helyreállítja a lakosság lelki nyugalmát. Ha azonban a Parlament megválasztja a Köztársaság elnökét, nagy a valószínűsége a népi kezdeményezés által kikövetelt népszavazásnak, amelynek valóban több száz milliós következményei lehetnek. Ebbe pedig a paktumpártok kergetik az országot, a felelősség tehát az övék.
Tisztelt Ház! Egyébként is logikai bukfencet látok abban a megoldásban, hogy az a köztársasági elnök oszlathatja fel a Parlamentet, akit ez a Parlament választott meg. Azt már fel sem merem tételezni, csak magamban tűnődöm, hogy a paktumpártok a kizárólagosságra való törekvés jegyében félnek a nép általi választás végeredményétől.
Hölgyeim és Uraim! Nagy a döntés felelőssége. Az a nép, melyre Önök közül oly sokan hivatkoznak, még hisz benne, hogy az egyik diktatúrát nem követi a másik. Mindezt úgy bizonyíthatjuk, ha az Alkotmány e paragrafusán nem változtatunk, hozzájárulva a széles népakarat megvalósulásához.
Befejezésül még egy gondolatot. Sokan aggódnak: még nem történt meg a rendszerváltás. Ma világossá lett előttem, hogy megtörtént. Mert ha Torgyán doktor javasolja a munkás-ombudsman intézményeinek a létrehozását, az már több, mint rendszerváltás. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me