KÓSA LAJOS (FIDESZ)

Full text search

KÓSA LAJOS (FIDESZ)
KÓSA LAJOS (FIDESZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Talán félreérthetik képviselőtársaim azt a hangot, amit a FIDESZ-frakció hozzászólói megütnek, felróva úgymond, hogy az Alkotmány módosításának a kérdése olyan súlyos, melynek megvitatásához nem illik a humor. Mi ezzel nem értünk egyet. Valamikor hazánk a szocialista táboron belül a legvidámabb barakk volt. Azt hiszem, a mostani Országgyűlés átalakító munkája semmiképpen sem irányulhat a legvidámabb jelző eltörlésére. A barakkokból szabadult tehenek bőgését pedig tulajdonítsuk a szabadság részegítő illatának.
De félre a tréfával. Az Alkotmány módosításakor el kell dönteni, hogy az alkotmányozók milyen koncepciót választanak. Az Alkotmány csak az alapvető jogokat tartalmazza-e, vagy rögzíti egyúttal a hatalommegosztás intézményeit és garanciáit? Véleményünk szerint helyes az a törekvés, hogy az Alkotmány rögzíti ezen intézményeket. Azonban a beterjesztett módosítás következetessége erősen vitatható. A gazdasági hatalommegosztást tekintve, vajon mi indokolja, hogy a Magyar Nemzeti Bank mellett nem tesznek említést a Versenyhivatalról, ami a piaci gazdaságok alapvető intézménye. A Nemzeti Bank esetében vajon elegendő-e az az önállóság, amit a tervezet számára biztosít?
Természetesen e tárgyban nemcsak kérdéseink vannak, hanem módosító indítványaink is. Ilyen például a Versenyhivatalról szóló. Azonban nem kívánjuk módosító indítványainkkal és beterjesztéseinkkel elvenni a kormány kenyerét, még ha azt a pillanatnyi törvényjavaslat beterjesztését tekintve, az MDF frakciója teszi is. A határozott véleményünk az, hogy akkor kívánunk állást foglalni ilyen alapvető kérdésekben, amikor világossá válik, hogy az alkotmánymódosítás beterjesztői milyen koncepciót választanak. Azonban az, ami most tükröződik a módosításban, az a felemásság, számunkra mindenképpen elfogadhatatlan. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me