SESZTÁK LÁSZLÓ (KDNP)

Full text search

SESZTÁK LÁSZLÓ (KDNP)
SESZTÁK LÁSZLÓ (KDNP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Szeretném képviselőtársaim figyelmét felhívni arra, hogy alig száradt meg megalakulásunkkor a mandátumon a tinta, amikor már rögtön elkezdtünk az Alkotmány módosításával foglalkozni. És íme, egy hónapon belül most meg egész csokorra való módosítás áll előttünk. Attól félek, hogy az elkövetkezendő időszakokban ez folytatódni fog. Ha pedig egy törvény folytonos módosításra szorul, akkor az a törvény elvesztette eredeti funkcióját, akkor az a törvény rossz. Azt hiszem, ebben mindnyájan egyetértünk.
A legkönnyebb az lenne, ha most elővennénk az új Alkotmányt, ami nincs, és azon vitatkoznánk, és ezt az új Alkotmányt fogadnánk el az elkövetkezendő időszakban Magyarország alaptörvényének. Mivel azonban ez nincs, azért csak egyetlen egy lehetőségünk van, hogy megpróbálunk a fából vaskarikát csinálni, a régi rossz Alkotmányt valahogy a modern és demokratikus Magyarország működéséhez átalakítani.
Azon lehet vitatkozni, hogy ezek a most beterjesztett cikkelyek esetleg többet akarnak annál, mint ami szükséges. Valóban vannak sarkalatos pontok, amelyeknek a megváltoztatása a kormányzásnak, a demokratikusan működő Parlamentnek a szempontjából szükséges, és ezt el kell fogadni. Ahogy nézem itt a Parlament vitáját, hallva és figyelve az elmúlt napok eseményeit, attól félek, hogy a törvényjavaslat vitája hosszú időre elhúzódik, és talán szeptemberben sem fog véget érni, hiszen még csak az általános vitánál tartunk,kezdenek érkezni, és megítélésünk szerint a jövő hétre csak dagadni fog a módosító javaslatok nagysága.
Ezért azt kérem az MDF-től, a javaslat beterjesztőitől, hogy gondolják meg, hogy esetleg csak azokat a javaslatokat, azokat a cikkelyeket módosítsuk, amelyek az alkotmányos működéshez feltétlenül szükségesek, a többieket pedig vegyük tudomásul, és majd egy későbbi, esetleg nyugodtabb időben térjünk rá vissza. Ennyit szerettem volna az Alkotmányról általánosan elmondani.
Ami a paktumot illeti, bár sok mindent elmondtak róla, én is szeretnék elmondani egy pár gondolatot ezzel kapcsolatban.
A paktum megkötése – megítélésem szerint – szükséges volt, mert ez tette lehetővé, hogy az ország kormányozható legyen. Az más kérdés, hogy módszereivel és mikéntjével nem értek egyet, de magával a paktum megkötésével igen. Amit most beszélek róla, azt csupán azért teszem, hogy a jövőben a nyilvánosság, a közvélemény és a parlamenti pártok figyelmét felhíva egy ilyen paktum megkötését elkerüljük. Remélem, hogy a jövőben ezek a demokrácia nagyobb dicsősége érdekében nemigen fognak a magyar Parlament gyakorlatává válni. Máskülönben, mint említettem, mint szükséges módszerrel és a benne foglaltakkal – az átmeneti időszakot és a körülményeket figyelembe véve – egyetértek.
Egy gondolatot szeretnék még a nemzetiségi kérdéshez hozzátenni. A nemzetiségi törvény részletes kifejtésével majd akkor foglalkozom, ha a részletes vitára kerül sor. Most általánosságban szeretném a véleményemet elmondani.
A nemzetiségi kérdés megoldása Magyarországon nemcsak belpolitikai kérdés, hanem a nemzetiségi képviselet és minden olyan dolog, ami a nemzetiségi problémát érinti, kihatással lesz a Magyarországot körülvevő szomszédos országokra, tehát nekünk ezeket úgy kell megoldanunk, hogy ezeket szem előtt kell tartanunk.
Mi, magyarok az elmúlt pár évben büszkék voltunk arra, hogy Közép- és Kelet-Európában a változás éllovasai lettünk. Arra kérem a tisztelt Házat, hogy a nemzetiségi kérdést is úgy oldja meg, hogy az példamutató legyen Közép- és Kelet-Európában, mert ez öregbíti presztízsünket itt e térségben.
Köszönöm türelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me