ELEK ISTVÁN:

Full text search

ELEK ISTVÁN:
ELEK ISTVÁN: Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés kulturális, oktatási, tudományos, sport, televízió és sajtóbizottsága, valamint külön sajtó albizottsága többször megtárgyalta Fodor Tamás képviselőtársunk indítványát. Kezdettől egyetértett a bizottság valamennyi tagja Fodor Tamás képviselőtársunkkal abban, hogy fontos kérdés szerepel az indítványában. A vita közöttünk kezdettől fogva arról szól, hogy ennek a bizonyos vizsgáló bizottságnak, melynek felállítását valamennyien szükségesnek érezzük, kifejezetten, illetve csupán a Springer-ügyletekkel kell foglalkoznia, vagy pedig általában a nyomtatott és elektronikus média területén a privatizációval kapcsolatos problémákkal, amelyeknek egy jellegzetes példája a Springer-ügylet. Úgy érzem, hogy lényeges különbség nincs a két álláspont között annak ellenére, amit Fodor Tamás az előbb előadott, hiszen a mi javaslatunkban szintén egy vizsgáló bizottság felállításáról esik szó, és mindazok a kérdések, amelyeket Fodor Tamás a beadványában érintett, vizsgálhatók-e bizottság hatáskörében.
Úgy érzem, hogy képviselőtársunk sem a bizottsági ülésen, sem most, nem tudott meggyőzni bennünket. Az előbb elmondott érveinek egy része úgy érzem, a bizottsági állásfoglalás érvelése mellett is elhaladt, hiszen a bizottsági állásfoglalásban azzal ellentétben amit ő elmondott, szó sem esik arról, hogy különösen a külföldi tőke beáramlását szeretnénk megakadályozni vagy egyáltalán azt szeretnénk megakadályozni, hogy milyen nemzetiségű külföldi tőke jöjjön be Magyarországra. Ha figyelmesen elolvassák ezt az állásfoglalás-tervezetet, nem esik szó ezekről a kérdésekről. Vitánk történetét összefoglalja az állásfoglalásunk bevezető szakasza, azzal az összegzéssel zárul ez a befejező szakasz, hogy a kulturális bizottság nem fogadja el Fodor Tamás indítványát, azt pontosabban az indítványában, hogy ez a Springer-ügylettel foglalkozzon ez a vizsgáló bizottság, módosító indítványt terjesztünk elő, melyet határozati javaslat formájában fogalmaztunk meg, és ez olvasható a szöveg második felében. Hadd olvassam fel ezt a határozati javaslatot, amelynek a címe: Határozat javaslat, az Országgyűlés határozata vizsgáló bizottság felállításáról a nyomtatott és elektronikus sajtó privatizációs eljárásainak kivizsgálására.
Először: az Országgyűlés vizsgáló bizottságot állít fel, amelynek feladata, hogy megvizsgálja a sajtó területén zajló privatizációs folyamatokat, a tulajdonlás megváltozásának körülményeit, jogszerűségét és anyagi kihatásait különös tekintettel a monopóliumok kialakulásának veszélyeire.
Másodszor: a vizsgálat terjedjen ki az országos napilapok, a hetilapok átalakulásának körülményeire, valamint minden eladott vagy el nem adott megyei lap helyzetére. Továbbá az elektronikus közlőeszközök, s mindenek előtt a kialakulóban lévő kábeltelevíziós lánc és a helyi stúdiók viszonyaira is.
Harmadszor: derítse fel a vizsgálat az esetleges visszásságokat, és tegyen javaslatot a megszüntetésükre.
Negyedszer: a vizsgálat teremtsen alapot a majdani sajtó- és médiatörvény monopóliumellenes rendelkezéseire.
Ötödször: a vizsgáló bizottságba a kulturális, oktatási, tudományos, sport-, televízió és sajtóbizottságból az MDF két tagot, a többi párt egy-egy tagot küldjön, valamint képviseltesse magát egy-egy teljes jogú taggal az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi, a költségvetési, adó- és pénzügyi, valamint az önkormányzati, közigazgatási, belbiztonsági és rendári bizottság.
Hatodszor: a vizsgáló bizottság legkésőbb 1990. június 30-ig tegyen jelentést az Országgyűlésnek.
Hetedszer: a vizsgálóbizottság az új sajtó- és médiatörvény hatályba lépésével megszűnik.
Elnézést kérek, elfelejtettem elnézést kérni, hogy jó néhány sajtóhiba került a szövegbe, a fölolvasásból érezhetik, hogy hol vannak ezek a hibák. Még egy probléma eszembe jutott: azt mondta Fodor Tamás képviselőtársunk, hogy feltételezhetően az MDF tagjai közül kerül ki a megnevezett bizottságok képviselője is. Most felolvastam a szöveget, láthatják, hallhatták, hogy nem szerepel ebben a szövegben annak a meghatározása, hogy a bizottságok kiküldött tagjai melyik párthoz tartoznak. Még egy megjegyzés. Általában véve úgy érzem, hogy Fodor Tamás képviselőtársam megelőlegezte nekünk annak a vizsgálatnak bizonyos eredményeit, amelyet ennek a felállítandó vizsgálóbizottságnak kellene elvégeznie. Én úgy érzem, hogy ez a bizonyos javaslatok - ismétlem - mindazt lehetővé teszi amit ő javasolt, de többet is lehetővé tesz. Bízzuk erre a bizottságra, hogy mennyire lesz ideje, ereje, racionálisan fog gazdálkodni ezzel az idővel amit kiszabunk neki, és meg fogja mondani, hogy mire jutott ennyi idő alatt. Kérem képviselőtársaimat, hogy ezt a javaslatot fogadják el, - a kulturális bizottság nevében mondom. Azt hiszem szintén Önök előtt van a Fidesz módosító indítványa, abból is érezhető, hogy ez kompromisszumos javaslat amit mi itt utolsó változatként előterjesztettünk, hiszen abban a javaslatban a Fidesz még egy korábbi javaslattervezetet alapul véve kifogásolt bizonyos tételeket, ezek kikerültek belőle, úgy érzem ez alapján is joggal kérhetem, hogy ezt a változatot támogassák. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me