ELNÖK (Szűrös Mátyás)

Full text search

ELNÖK (Szűrös Mátyás)
ELNÖK (Szűrös Mátyás): Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! Ezek után a határozathozatal következik. Az Alkotmány 39. §-a (2) bekezdése szerint az államtitkárok jogállását és felelősségét alkotmányerejű törvényben kell szabályoznunk. Alkotmányerejű törvény elfogadásához a képviselők kétharmadának szavazata szükséges. A megválasztott képviselők száma 386, ennek kétharmada 258. Ezért kérem képviselőtársaimat, tartsunk jelenlét-ellenőrzést. Kérem, hogy nyomják meg az "igen" gombot. (Megtörténik.) Megállapítom, hogy az ülésteremben 307 képviselő tartózkodik, így az alkotmányerejű törvény elfogadása módunkban áll.
Kedves Képviselőtársaim! Először a módosító indítványokról kell döntenünk. A Szabad Demokraták Szövetségének parlamenti csoportja, mint ismeretes, módosító javaslatot nyújtott be a 2., 5. és 6. §-hoz, ez összesen öt módosítás volt. A bizottsági jelentés, illetve dr. Molnár Péter felszólalásából kiderül, hogy ebből hármat visszavontak, és két módosító javaslatról külön-külön kell szavaznunk. A 6. § (1) bekezdésére vonatkozó javaslat lényege: a közigazgatási államtitkárra a miniszterelnök útján az illetékes miniszter tegyen javaslatot. A módosító indítvánnyal az alkotmányügyi bizottság egyetért, elfogadását támogatja.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e ezt a módosító javaslatot. Mindjárt a határozathozatal következik, egy kis türelmet kérek. Igen, kérem most szavazni.
(Megtörtént.)
Tisztelt Országgyűlés! Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosító javaslatot 292 "igen" szavazattal, 12 ellenszavazattal és 9 tartózkodással elfogadta.
A következő, 6. §. (2) bekezdésére vonatkozó javaslat lényege: a közigazgatási államtitkár-jelöltet az Országgyűlés illetékes bizottsága nyilvánosan hallgassa meg. A módosító indítvánnyal az alkotmányügyi bizottság egyetért, támogatja. Ezek után kérdem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, most szavazni.
(Megtörtént.)
Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosító javaslatot 295 "igen" szavazattal, 14 ellenszavazattal, 11 tartózkodással elfogadta. (Szórványos taps.)
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, hogy a már elfogadott módosításokkal együtt, elfogadja-e az államtitkárok jogállásának és felelősségének átmeneti szabályozásáról szóló törvényjavaslatot. Kérem szavazni.
(Megtörtént.)
Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a törvényjavaslatot 309 "igen" szavazattal, ellenszavazat nélkül, 12 tartózkodással, elfogadta.
Tisztelt Országgyűlés! Mielőtt rátérnénk a következő napirendi pontunk megtárgyalására, engedjék meg, hogy bejelentsem, munkánkat Kóródi Mária jegyző és Balogh Gábor jegyző segíti.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me