HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS, DR. (SZDSZ)

Full text search

HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS, DR. (SZDSZ)
HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Parlament! Természetszerűleg a Szabad Demokraták Szövetsége fenntartja a módosító indítványát és az előttem szólók által elmondottakhoz szeretnék néhány megjegyzést fűzni. Kónya Imre képviselőtársam által elmondottakhoz. Mi úgy gondoljuk, hogy azért van szükség arra, hogy a miniszter javaslata megelőzze az államtitkár kinevezését, mert az a véleményünk, hogy a magyar közjogi hagyományoknak is ez felel meg legjobban és tulajdonképpen a miniszter az, aki a tárca működéséért végeredményben felelős. A meghallgatással kapcsolatban azt szeretném mondani, hogy mi úgy gondoljuk, hogy nagyon fontos, hogy ez a meghallgatás a nyilvánosság előtt megtörténjen, hiszen a magyar közvélemény teljes joggal tart arra igényt, hogy megismerje a miniszternek vagy az államtitkárnak az életútját és a tárcával, illetve a munkájával kapcsolatos elképzeléseit. Indokolásul csak annyira hadd hivatkozzak, hogy az Egyesült Államokban például ez a demokráciának egyik rendkívül fontos alapintézménye.
Sajnáljuk, hogy a kormányzó pán a demokratikus nyilvánosságtól elzárkózik és ebben a tekintetben pártpolitikai érdekekre hivatkozik. Ezzel nem értünk egyet. (Taps a bal oldalon, méltatlankodás a jobb oldalon.) A Salamon képviselőtársam elmondottakhoz csak annyit, hogy az ő beszédéből részben az következett, hogy tulajdonképpen az országnak kellene igazodnia a koalíciós tárgyalásokhoz.
Nekünk az a véleményünk, hogy ez inkább fordítva kellene, hogy legyen. Szó esett itt arról, hogy milyen tárgyalások folytak e tekintetben korábban. A mi véleményünk az, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége a korábbiakban is igyekezett a tárgyalásokat arra szorítani, hogy a hatalomátadás technikájáról essen szó, és nem pedig az érdemi kérdésekről. Ezzel szemben csak utalásként hadd emlékeztessem a tisztelt Parlamentet a szeptember 18-i dátumra, amikor is a Magyar Demokrata Fórum aláírt egy olyan megállapodást, amely az alkotmánynak igen-igen jelentős részeit érintette. Az a véleményünk, hogy az alakuló ülést már sokkal korábban meg lehetett volna tartani, mint május 2-a, hiszen az április 8-i időpontot követően mi javasoltuk azt, hogy üljön össze korábban a parlament. Éppen a Magyar Demokrata Fórum volt az, amelyik kérte, hogy később, május 2-án üljön össze a parlament. Úgy gondoljuk, hogy az ország végre valóságos intézkedéseket, konkrétumokat vár tőlünk, illetve a kormányzó párttól, pártoktól, és el kellene végre indulnunk a válságból kivezető úton, mert úgy tűnik, hogy egy helyben topogunk.
A Salamon képviselőtársam által elmondottakból egy kicsit az a fenyegetés is kiérződött, hogy ha mi ezt a törvénytervezetet a sző szerinti formájában nem szavazzuk meg, akkor megakadályozzuk a kormány megalakítását. Mi ezzel egyáltalán nem értünk egyet, szerintünk ez egyáltalán nem így van.
Torgyán József képviselőtársam által elmondottakhoz: nekünk az a véleményünk, hogy semmiféle mögöttes szándék a Szabad Demokraták Szövetségének magatartásában nincsen. Mi nem akarjuk megakadályozni a kormányalapítást, hanem pusztán az a célunk, hogy a magyar közjogi hagyományoknak és az európai demokráciának megfelelő, azon normáknak megfelelő demokratikus kormány alakuljon, még ha abban a Szabad Demokraták Szövetsége nem is vesz részt.
A Bejczy Sándor képviselőtársam elmondottakhoz. Mi nem a kormányalakításról tárgyaltunk korábban érdemben, és a III. 5-i nemzeti csúcson is legjobb tudomásom szerint csak olyan technikai kérdések merültek föl, minthogy a házelnöki tiszt betöltésének sorrendisége, a bizottsági tisztségviselők arányosságának a kérdése, illetve az, hogy a miniszterelnöki megbízatást a legerősebb párt képviselője kaphassa. Itt nem személyekről, hanem elvi, technikai kérdésekről volt szó.
A Gali képviselőtársam által elmondottakhoz is csak azt kívánom hozzáfűzni, hogy mi kértük a korábbi alakuló ülést, a Demokrata Fórum javaslatára ült össze csak május 2-án a parlament. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me