HORVÁTH TIVADAR, DR. (SZDSZ)

Full text search

HORVÁTH TIVADAR, DR. (SZDSZ)
HORVÁTH TIVADAR, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Magam is, mint a bizottság tagja, szeretnék a napirendhez hozzászólni. Bizottsági ülésünkön előterjesztett javaslattal – tehát ahhoz, hogy a tanácsok mandátumát a Parlament határozatával, törvényalkotással hosszabbítsa meg – mindannyian egyetértettünk. Nézetkülönbség csupán a megoldás, illetve a javasolt megoldási változatok tekintetében volt.
A szabad demokraták részéről a bizottság ülésén mi azt a fajta mandátum-meghosszabbítást javasoltuk volna, amely nem kötötte meghatározott időponthoz a tanácsok mandátumának meghatározását. Ez a szeptember 23-ig tartó hosszabbítás véleményünk szerint tovább fokozza azt a bizonytalanságot, amelynek elhárítása, megszüntetése miatt szükséges ennek a törvénynek a megalkotása. Az addig hátralévő idő alatt ugyanis meg kell teremteni az önkormányzati rendszer összes feltételeit, fontos kérdésekben kell a Háznak törvényt alkotni. El kell fogadni az önkormányzati törvényt, a helyhatósági választójogi törvényt, a közszolgálatról, valamint az önkormányzati tulajdonról szóló törvényeket.
Megítélésünk szerint a mandátum lejártáig tartó idő ehhez nem látszik elegendőnek.
A másik kérdés, amihez szeretnék hozzászólni, Szájer József képviselőtársam javaslata, amely hozzáfűzi a szeptember 23-áig tartó mandátum-meghoszszabbítás utáni időhöz azt, hogy a tanácstestületek pedig működjenek tovább, és fejtsék ki a tevékenységüket. Ő is azzal indokolja a javaslatát, hogy ez megszüntetné a bizonytalanságot az apparátus és a tanácsi szervek körében, és az ellenőrzés és az irányítás továbbra is fennmaradna.
Az én véleményem szerint éppen ellenkező eset következne be, ugyanis ezeknek a mandátumokban már lejárt, de működő tanácstestületeknek a legitimitása, a közjogi helyzete meglehetősen tisztázatlan maradna. A másik gyakorlati kifogásom pedig az, hogy éppenséggel az irányítást, az ellenőrzést nem tudnák operatívan, illetve ügyvivő-jelleggel kifejteni. Ennek oka az, hogy ezek nagylétszámú testületek, másrészt pedig ezeknek a testületeknek a tagjaiban meglehetősen erős a politikai elbizonytalanodás, hiszen a régi állampárt által kiválasztott emberek töltik be ezeknek a testületeknek a tisztségeit, s bizony az ambíciójuk, a közjogi aktivitásuk meglehetősen megcsappant az utóbbi időben. Vannak olyan községek, települések Magyarországon, ahol a tanácselnök személyes, hosszas utánajárás következtében tudja a képviselőtestületi tagokat az ülésre összeszedni.
A végrehajtó bizottságok működését a jelenlegi hatályos tanácstörvény rendelkezései lehetővé teszik a tanácsok mandátumának lejárta utáni időre. Ezek a végrehajtó bizottságok bármennyire is fontos kérdésekben dönthetnek a települések ügyeiben, a legfontosabb, kardinális kérdésekben – úgymint a tanácsrendelet-alkotás, a település életét, a lakosság helyzetét jelentősen befolyásoló ügyek – nem tartoznak a hatáskörükbe.
Kívánatos mind politikailag, mind más szempontból az, hogy ezek a régi tanácstestületek ne fejtsenek ki tevékenységet, és a tanácsi működés szűküljön le a végrehajtó bizottságok körére, amelyek a törvényi javaslat szerint kötelezővé tett nyilvánosság mellett kell kifejtsék a tevékenységüket.
A lakosság körében nagy várakozások, felfokozott remények kötődnek az új önkormányzatok megalakulásához. Ez a jelenleg előterjesztett javaslat, véleményem szerint, ezt segíti elő, és ezért kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy fogadja el. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me