ORBÁN VIKTOR, DR. (FIDESZ)

Full text search

ORBÁN VIKTOR, DR. (FIDESZ)
ORBÁN VIKTOR, DR. (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Nem szorosan a tárgyhoz szeretnék hozzászólni, de ismét egy olyan jelenséget szeretnék a frakció nevében megnevezni, amelyet mi a magunk részéről nem tartunk kívánatosnak. Úgy gondoljuk, hogy nem volna szerencsés, ha elharapózna a Parlament gyakorlatában az, hogy korlátozzuk a fölszólalások idejét.
Készséggel elismerem azt, hogy a fölszólalások – különösen, ha azok hosszúak – időnként hátráltathatják a hatékony munkavégzést. Ugyanakkor ennek a dolognak van egy másik oldala is: valójában megfosztják a fölszólalót attól, hogy érdemben kifejthesse álláspontját, különösen, ha meglehetősen mulatságos 3 perces időre korlátozzuk a hozzászólást! (Taps a baloldalon.)
Szeretném a jövőre nézve is jelezni ezt, mert nagyon könnyen előfordulhat, hogy lesznek olyan parlamenti viták – és ezzel meg kell barátkoznunk –, amikor hetekig fogunk egy-egy kérdésről vitatkozni. Elég, ha mondjuk előrebocsátom az önkormányzati törvény vitáját, vagy a költségvetési vitát.
Ha valaki ismeri mondjuk a magyar Parlament működését – mármint a '47 előtti magyar Parlament működését – vagy a nyugat-európai Parlamentek működését, akkor számtalanszor tapasztalhatta azt, hogy bizony ezekben a kérdésekben hosszú ideig fognak tartani a viták! Azzal, hogy mondjuk egy költségvetési vita súlyához képest talán jelentéktelenebb kérdésben hozzájárulunk ahhoz, hogy hozzászólásunkat lerövidíthessük, ezzel precedenst is teremtünk!
Ezért nagyon kérek mindenkit, hogy a továbbiakban ne adja a nevét ilyen precedenshez, és ne szavazza meg az elnök úr ilyen irányú indítványait. Ezt különösen figyelmébe ajánlom, és különösen nagy tisztelettel ajánlom az ellenzék pártjainak a figyelmébe, mert miután ezt egyszerű szótöbbséggel is elegendő elrendelni, ez mindig a kormánytöbbség malmára hajtja a vizet; a kormánytöbbség így nemcsak abba a kedvező helyzetbe kerül, hogy már eleve többségben van, hanem hogy nem is kell elviselnie, hogy az ellenzék teljes mértékben és mélységében kifejthesse az álláspontját. Márpedig ha valaki a zajló választásokat, az utolsó döntésünket figyelte, akkor láthatta, hogy mindössze 15-en szavaztunk ez ellen. Különösképpen felhívom a tisztelt ellenzék padsoraiban ülőket, hogy ők se, ne csak a kormányzópárt, hanem ők se adják a nevüket az elnök úr ilyen irányú indítványaihoz, mert ezzel a parlamenti demokrácia érvényesülését korlátozzák. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me