SZÁJER JÓZSEF, DR. (FIDESZ)

Full text search

SZÁJER JÓZSEF, DR. (FIDESZ)
SZÁJER JÓZSEF, DR. (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Módosító javaslatom gyakorlatilag technikai jellegű részletet adna a jelenleg tárgyalandó meghosszabbításhoz.
A módosító javaslatommal kapcsolatban már elhangzott a bizottsági előadónak a szájából, hogy igazából nincsen szükség rá, hiszen a tanácsoknak a működése nem szükséges, hogy szeptember 23-a után is működjön. Az én véleményem szerint több érv szól amellett, hogy szükség van egy ilyenfajta rugalmas kiegészítésnek a beiktatására, hiszen könnyen előfordulhat, hogy hiába a szándékaink, hogy nagyon gyorsan befejezzük az önkormányzati törvényt, az elhúzódhat akár néhány héttel és hónappal is.
A jelenlegi szabályozás szerint, a jelenlegi tanácstörvénynek és a tanácsok választásáról szóló törvénynek a szabályozása szerint a tanácsok mandátumának lejárata után három hónapon belül kell kiírni a választásokat. Ez a jelenlegi javaslat elfogadása esetén annyit jelent, hogy a köztársasági elnöknek joga van december 23-ig terjedő időpontra kitűzni magát a választást.
Tehát előfordulhat, hogy lesz egy olyan időszak szeptember 23. után, abban az esetben, ha nem sikerül erre az időpontra magát a választást kiírni, amikor csak a végrehajtó bizottságok működnek. Ezt a lyukat, ezt a hiányt szeretné pótolni javaslatom, vagyis hogy ebben az időszakban a tanácsok is működjenek. Mindannyian egyetértünk abban, hogy ez egy kényszermegoldás, maga az, hogy kiterjesztjük a tanácsok működésének idejét, hiszen az lett volna a legjobb, ha már minél előbb a hatalomváltás valójában vidéken is és az önkormányzatok tekintetében is végbemegy. Ezt a néhány hónap különbséget néhány hét, esetleg akárcsak néhány nap különbséget… a végrehajtó bizottság ellenőrzés nélkül marad erre az időszakra, hogyha az én javaslatomat elfogadja a tisztelt Ház, akkor a tanácsoknak az ellenőrzése erre a bizonytalan néhány hetes időszakra is megmarad.
Ez a lényege az én módosító javaslatomnak. Meg kell említenem, hogy korábban is benyújtottam már egy módosító javaslatot azzal kapcsolatban, amely valóban a tanácsválasztások idejének nem egy naptári időpontban való meghatározását javasolta. Ezt az időpontot azonban visszavontam, tehát a mostani javaslatomban elfogadom a szeptember 23-i időpontot. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me