FÜZESSY TIBOR, DR. (KDNP)

Full text search

FÜZESSY TIBOR, DR. (KDNP)
FÜZESSY TIBOR, DR. (KDNP) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tulajdonképpen későn nyomtam meg a gombot, mert ügyrendi kérdésben szerettem volna állást foglalni, és a tisztelt Országgyűlés állásfoglalását kérni. Az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság javaslata beépítésre került ugyan az önkormányzati bizottság törvényjavaslatába, az én megítélésem szerint azonban sem tartalmilag, sem szó szerint nem azonos egymással a két javaslat. Én ennek a két javaslatnak a külön való tárgyalását igen nehezen tartom elképzelhetőnek. Az önkormányzati bizottság javaslata elképzelhető, hogy törvényerőre emelkedik anélkül, hogy az emberi jogi bizottságnak az egyházi tulajdonra vonatkozó javaslata önállóan megtárgyalást nyerne.
Itt arról van szó, hogy mindkét javaslat tulajdonképpen a földtörvény módosítása. Ebből a szempontból ugyanebbe a kategóriába sorolom Zsiros Gézának a javaslatát is.
A földtörvény 1. §-a világosan és egyértelműen kifejti a törvényjavaslat hatályát, és egyértelműen meghatározza azt, hogy valamennyi ingatlanra vonatkozik a földtörvénynek a hatálya. Így tehát mind a három javaslatban ugyanarról a kérdésről van szó. Mind a három javaslat tartalmilag azt jelenti, hogy a föld, illetve az ingatlan forgalmának valamiféle korlátozását kívánja. Így tehát úgy érzem, hogy mind a három javaslatot tulajdonképpen egyszerre kellene tárgyalni, akkor lennének elkerülhetőek az olyan formális és érdemi megfogalmazásbeli eltérések, amelyek mind a három javaslatból külön-külön is kitűnnek. Ez a három javaslat nincs egymással összhangban.
Tegnap az alkotmányjogi bizottság vitájában én tulajdonképpen megdöbbenve észleltem azt, hogy egyik javaslatot sem látta, egyik javaslattal sem foglalkozott sem a Földművelésügyi Minisztérium, sem a volt Építésügyi Minisztérium jogutódjaként meghatározható testület. A földtörvénynek ez a két minisztérium volt a gazdája. Ez a két minisztérium gondoskodott arról, vagy kellett arról gondoskodnia, hogy a törvény megszövegezése összefüggő és egységes legyen. Ez az összefüggés és egységesség hiányzik most ebből a három javaslatból.
A tiszteletteljes indítványom tehát az, hogy az első két javaslatot, tehát a Dornbach-féle javaslatot és az emberijogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság javaslatát feltétlenül egyszerre tárgyalja a tisztelt Országgyűlés, és a magam részéről javaslom azt is, hogy ebbe a megtárgyalásba vonja be a Zsiros Géza-féle javaslatot is.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me