NAGY FERENC JÓZSEF földművelésügyi miniszter:

Full text search

NAGY FERENC JÓZSEF földművelésügyi miniszter:
NAGY FERENC JÓZSEF földművelésügyi miniszter: …a kapcsolódó pontjaihoz! A 38. számú önálló indítványhoz.
Dr. Zsiros Géza képviselő úr indítványa mind az állami, mind a szövetkezeti tulajdonban álló termőföld tulajdonának átruházását, gazdasági társaság részére vagyoni hozzájárulásként való átadását tiltani javasolja. Az önkormányzati, közigazgatási bizottság törvényjavaslata, melyet az alkotmányügyi bizottság is megtárgyalt és a plénum elé terjeszt, a földtörvény kiegészítésével az állami tulajdonban álló ingatlanok - ideértve a termőföldet is - forgalmát úgy kívánja korlátozni, hogy a tulajdonjog és a kezelői jog átruházása csak az ennek elbírálására megyénként létrehozandó bizottság engedélyével történhet meg.
E törvényjavaslat tehát nem a teljes tiltást, hanem az indokolatlan átruházásokat engedélyezési eljárás közbeiktatásával akadályozná meg. Nem lenne célszerű, hogy egységes földalap védelme nem egységes módon, hanem csak az állami tulajdonra kiterjedően kerülne szabályozásra.
A szövetkezeti tulajdonban lévő földekre is egyidejűleg azonos felfogású rendezést kellene hozni, hogy az e téren tapasztalható anomáliák se folytatódhassanak. A szövetkezeti törvény tavalyi módosításának végrehajtása felfüggesztésével lehet ezt megoldani, hogy sem az átruházás, sem a szövetkezeti vagyonrészként való kiosztás ne történhessék, míg átfogó újraszabályozásra nem kerül sor.
A két javaslat, az állami földekre és a szövetkezeti földekre irányuló átmeneti korlátozó szabály nem kifogásolható abból a szempontból, ami miatt az Alkotmánybíróság a külföldiek ingatlanszerzésének korlátozását tartalmazó jogszabályokat a közelmúltban hatálytalanította. Ezek ugyanis eltérő előírásokat mondtak ki a belföldiekre és a külföldiekre, illetve külföldinek minősítettek 100 százalékban külföldi tulajdonban álló, de magyarországi székhellyel rendelkező céget, amely a társasági és adózási szabályok szerint belföldinek minősül.
A mostani két új javaslat ilyen megkülönböztetést nem tesz. A korlátozás egyaránt érinti a hazai és a nem hazai ügyfeleket, tehát diszkriminációt nem tartalmaz, alkotmányjogilag nem kifogásolható.
Arra ügyelni kellene, hogy az állami földekre vonatkozó földtörvény-kiegészítés és a szövetkezeti törvény módosítása egyidejűleg, a kihirdetés napján lépjen hatályba, és a folyamatban lévő ügyekre azonos szabályt tartalmazzon.
Kedves képviselőtársaim! Azt hiszem, hogy ezeket a kérdéseket itt összefüggésében fel kellett vetnem, és javaslom, hogy a stopot, illetve a moratóriumot úgy az állami, mint a szövetkezeti tulajdonokra egyaránt mondjuk ki. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me