PINTÉR ISTVÁN (FKgP)

Full text search

PINTÉR ISTVÁN (FKgP)
PINTÉR ISTVÁN (FKgP) Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Azt hiszem, hogy ebben a teremben ma én vagyok a legszomorúbb. Mindannyian láttuk, hogy a múlt hét végén a sajtó, rádió úgy nyilatkozott, hogy ma a földtörvényt tárgyalja a Parlament. A hét végére és a jövő hét elejére ezért a választóim gyűléseket hívtak össze. Ezen a gyűlésen tájékoztatnom kellene választóimat, hogy mi is van a földtörvénnyel. Kérdezem: mit fogok tudni nekik mondani?
Nagyon kellemetlen, hogy elhangzanak nyilatkozatok, a Kisgazdapárt javaslatát, földtörvényét agyrémnek nevezik – ezen elcsodálkozik a falu lakossága. Szeretném, aki így gondolkodik, eljönne velem egy falugyűlésre, ahol 300-400 még mindig vérző sebbel ülő parasztember van, és ott kell így megmondani. Emberek! Én nem merem megmondani.
Felmérve, hogy mi elé nézünk. Azt akartuk ma tárgyalni, hogy a földeladásokat szüntessük meg. Igen – jogos! Felhívom a tisztelt figyelmét az Országgyűlésnek, ha ezt a törvényt így, egy az egyben elfogadjuk, a földek eladása továbbra is folytatódik, mégpedig úgy, hogy 50 éves tartós használatba adják. Mi az 50 éves tartós használat? Nem ugyanaz, mint az eladás?
Környékünkön számtalan példát tudnék felsorolni – nem untatom vele az Országgyűlést. Én magam is azt mondom, hogy az idő sürget, tudni kell azonban, hogy a mezőgazdaságban az év nem január elsején kezdődik, hanem már július elsején. A helyzetet felmértem, meg kellett állapítanom, hogy ahogy a parlamenti tárgyalásokkal haladunk, valamikor késő ősszel vagy talán még akkor sem kerül sor a földtörvény tényleges tárgyalására. Szabadságot emlegetnek, s kérdésem: hogy állunk a választók elé, nemcsak mi, kisgazdák. A röplapok a kezemben vannak, rajta van, amit a Fidesz, a Magyar Demokrata Fórum és a többi, a választáson induló pártok programjukba beillesztettek. Akkor ígértük, és most úgy látszik, elfelejtettük, hogy honnan jöttünk, és azok az emberek, akiknek ígértük, most már nem kérnek, hanem követelnek. (Zaj. Közbekiáltás: Hallgassuk meg az előadót! Orbán Viktor a levezető elnöknek: Vonja meg a szót!) Tudom, hogy nagy bonyodalmat okoz a földtörvény, sokkal könnyebb volt a földet elvenni, mint visszaadni, kérem azonban az illetékeseket, hogy a kérdést ne vessük el, és a másfél millió, falun élő embernek próbáljon az igénye szerint gondolkodni. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me