SALAMON LÁSZLÓ, DR. (MDF)

Full text search

SALAMON LÁSZLÓ, DR. (MDF)
SALAMON LÁSZLÓ, DR. (MDF) Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Ház! A Magyar Demokrata Fórum parlamenti képviselőcsoportja a törvényjavaslat törvényerőre emelését a vagyonátmentési folyamatok meggátlása, az ország jövője, alapvető gazdasági, társadalmi és politikai érdekei szempontjából elengedhetetlenül megvalósítandónak és mellőzhetetlennek tartja. Éppen ezért a Demokrata Fórum képviselőcsoportja a törvényjavaslatot általánosságban elfogadta és támogatta. (Taps.)
Néhány gondolatot az itt felmerült vitához. Az egyik kérdés, amelyet Orbán Viktor vetett fel, és hozzá Szájer József is csatlakozott: a kérdés mikénti előkészítettsége, illetve az egyházi ingatlanok kérdése. Talán ez utóbbiakra térnék ki először.
Orbán Viktor olybá kezelte ezt a javaslatot, minthogyha ez a javaslat konkrétan intézkedést tartalmazna ingatlanokra, vagyontárgyaknak egyház, egyházi szervezetek részére történő visszaadásáról. Erről ebben a tervezetben szó sincs, hanem egész egyszerűen arról van szó, hogy az ingatlanok, amelyek egy része egyházi körből származott és került állami tulajdonba, ezeknek az ingatlanoknak az elidegenítésére kíván a törvény stopot – mint ezt a szót már többször is használtuk – kimondani. Ez tűzoltási munka – ami szintén elhangzott –, és kizárólag egy célt szolgál: nem rendezve a tulajdonjogot, nyitva hagyva ezeknek a kérdéseknek a továbbiakban való rendezését, egyszerűen csak megadja az esélyt arra, hogy egyházi szervezetek is – ha úgy látja majd jónak a Parlament – hozzájuthassanak vagyontárgyaikhoz, amelyeket tőlük annak idején elvettek.
Úgy vélem, hogy azok a politikai erők, amelyek az egyházak szerepét komolyan kívánják venni, amelyek a keresztény értékek megbecsülését a valóságban is meg akarják valósítani, ennek a stopnak a támogatásától nem zárkózhatnak el.
A másik kérdés, amely ide kapcsolódik – érintették többen is – csak egy mondattal szeretném megerősíteni; a törvény mikénti előkészítettsége. Teljesen egyetértek Torgyán József értékelésével. Elfogadom, hogy ez nem egy jogászi mestermű, de arra, ami a célja, hogy stopot mondjon ki, hogy ne tegye lehetetlenné a helyzet későbbi méltányos megoldását, hogy ne menjen el a hajó – ahogy ez itt elhangzott, – arra ez a törvényjavaslat tökéletesen megfelel, és valóban haladék nélkül megerősítése és megvalósítása, törvényre emelése szükséges.
Végül a harmadik kérdésre térnék ki: a törvény hatályával kapcsolatos kérdésre. Magam is hangsúlyozom, hogy az ingatlanok elidegenítésének leállítása kapcsán erősen foglalkoztatja közvéleményünket, hogy mi lesz a sorsa a már lezárt, de törvénysértő vagyonátruházásoknak. Visszaható hatályú törvények meghozatalával szemben valóban joggal vethető fel elvi kifogás. De ha el is vetjük visszaható hatályú jogszabályok meghozatalát, meg kell nyugtatni a nemzetet, hogy a törvénysértő, de már befejezett vagyonátmentések sem maradhatnak következmények nélkül. Anélkül, hogy a tulajdonra, a szerződéskötésre, az ügyleti forgalom biztonságára vonatkozó alapvető polgári jogi jogelvek sérelmet szenvednének, meg kell találnunk annak módját és eszközeit, hogy a törvénysértő jogügyleteket egyedileg felülvizsgálják! (Nagy taps.)
Ennek egyik módja lehet az ügyészségek törvényben biztosított felülvizsgálati és keresetindítási joga, de ugyanilyennek tartom Szabó János kiegészítő javaslatát is, kérem abban szó sincs visszaható hatályról, az a javaslat nem azt mondja ki általános és elvi éllel, hogy a már lezárult ügyek semmisek, vagy a lezárult ügyeket egytől egyig a vagyonkezelői bizottságnak ismét ellenőrzésébe kell vonnia, pusztán azt mondja ki, hogy a belügyminisztert hatalmazza fel az Országgyűlés és ez a törvény arra, hogy a polgári jog szabályainak megtartása keretében és annak az érvényesítése körében szükséges intézkedéseket tegye meg. Tehát arról van szó, hogy arra hatalmazza fel a belügyminisztert, amire valóban ettől függetlenül a kormányzatnak amúgy is, úgy érzem, kötelessége, ha jogsértő, törvénysértő korábbi ügyleteket észlel, akkor ezeknek az ügyleteknek a semmissége iránt a szükséges lépéseket tegye meg. Ez tehát nem visszaható hatályú rendelkezés, hanem a korábbi törvénysértések kivizsgálására irányuló felhatalmazás és megbízás. (Taps a jobb oldalon.)
Meggyőződésem, hogy ezek a javaslatok szolgálják azt a célt, amit az ország közvéleménye joggal elvár valamennyiünktől. Köszönöm a figyelmet. (Taps a jobb oldalon és középen.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me