PÁLOS MIKLÓS, DR. (KDNP)

Full text search

PÁLOS MIKLÓS, DR. (KDNP)
PÁLOS MIKLÓS, DR. (KDNP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Évekkel ezelőtt a Magyar Televízió bevezetett egy közvélemény-kutatási módszert. Ha valakinek tetszett a műsor, az volt a kötelessége, kapcsolja föl a villanyfogyasztóját, és akkor ezzel szavazott.
Az az érzésem, ha Zsiros Géza javaslatát most egy ilyen közvélemény-kutatási formával próbálnánk a végekkel, a faluval, a vidékkel megszavaztatni, akkor Magyarországon két dolog történhetne: vagy energiahiány lesz, vagy pedig mindenki arra az időre bekapcsolná még a porszívóját is! (Taps a Kisgazdapárt részéről; közbekiáltások balról: És akkor kire szavaztak?)
Zsiros Géza javaslata érzésem szerint elsőként kellett volna hogy elhangozzon a Parlament munkájában, mert vidéken olyan óriási torzulások vannak a föld-elidegenítéssel és a földvisszajuttatással kapcsolatban, amire két példát szeretnék mondani.
1990 januárjában egy idős falusi bácsi bejött ügyvédi irodámba, és azt mondta, hogy feleségétől örökölt 6 katasztrális hold termelőszövetkezetben levő földet, de miután ő nem tsz-tag, ezt 9000 Ft-ért megváltotta tőle a tsz. Ez egy Duna-menti üdülőterület közelében van. Ezt a termelőszövetkezet most írásban közölt felhívással 300 négyszögöles parcellánként 100 000 Ft-ért árulja.
Más. Az egyik termelőszövetkezetben kitalálták, hogy privatizálnak, és visszaadják a földet azoknak, akik a termelőszövetkezetben most még dolgoznak. Az elosztást a munkabér arányában próbálták megejteni. A termelőszövetkezet elnökének a keresete - aki korábban a Magyar Szocialista Munkáspárt egyik megyei bizottságán dolgozott, eredeti foglalkozását tekintve, legjobb tudomásom szerint, péksegéd volt, és ejtőernyősként termelőszövetkezeti elnöknek tették meg - több százezer forintot tett ki egy évben. Noha ő egyetlen négyzetcentiméter földet sem vitt be a termelőszövetkezetbe, neki jutott volna kb. 60 ha, annak a Kis János bácsinak pedig, aki bevitt 25 katasztrális hold földet a termelőszövetkezetbe, de keveset keresett, mert már nem volt kellőképpen munkaképes, 3 katasztrális hold jutott volna.
Kérem szépen, ezek tények, nem hangulatkeltő elemek!
Zsiros Géza javaslatát minden szempontból elfogadásra indítványozom a Parlamentnek. Az az érzésem, hogy ez az egyetlen módszer arra, hogy a teljesen igazságtalan helyzetet teremtő föld-elidegenítésnek valamilyen formában gátat vessünk.
Indítványával kapcsolatban egyetlen nyelvtani helyesbítésre szeretném felhívni a figyelmet. Itt ugyanis arról van szó, hogy termelőszövetkezet termőföldet nem idegeníthet el gazdasági társaság részére, vagyoni hozzájárulásként nem adhat át, és a tagok között vagyonrészt nem oszthat fel. Ezt úgy kellene pontosítani, hogy vagyoni részként nem oszthatja fel a földet. A zárszámadás után nyilván fel lehet osztani vagyonrészt az éves gazdálkodás eredményéből a termelőszövetkezeti tagok között. Ez nem érdemi, mindössze nyelvtani pontosítás. Az az érzésem, hogy sokan félremagyaráznák a törvényt.
Juhász Pál módosító javaslatára a következőkben szeretnék reagálni. Megint egy kis gondolatkönnyítés.
Úgy tudom, Voltaire-től származik az a mondás, amikor kitalálták a statisztikát, azt mondta, hogy a világon kétféle formában lehet hazudni: igennel és nemmel. Most már háromféle formában lehet: igennel, nemmel és statisztikával. (Gyér taps.)
Ezt nem Juhász Pálnak adresszálom, és nem akarom személyében sérteni, de az általa közölt statisztika torz. Úgy éreztem, mint 1945-ben, amikor 9 éves gyerek voltam, az egyik élelmes hentes azt írta ki a hentesüzletére, hogy 50 %-os libakolbász kapható. Édesanyám gyorsan bement, és megkérdezte, hogy mi az. A hentes ezt mondta: Kérem szépen, egy liba, egy ló.
A statisztikai adatok sajnos sokszor egészen torz eredményt mutatnak. Nekem az a véleményem, hogy az általa közölt adatok - miután információink vannak, és a statisztikai adatokat csak tényleges bázisadatokra lehet alapozni - nem megfelelőek és nem felelősek. Naponta történnek nagy mennyiségben a termelőszövetkezet használatában levő földekből különböző formában elidegenítések, művelés alól való kivonások, éppen ezért az ő indítványa, amely megyei, kvázi ellenőrző bizottságot kíván létrehozni, nem alkalmas a megvalósításra. Bürokratikussá teheti ezt az egész szervezetet, nem beszélve arról, hogy személyi összefonódások, elvtelen kapcsolatok alakulhatnak ki, és ez ugyanolyan igazságtalan helyzetet teremtene, mint amilyent ez a törvény megszüntetni kíván.
Köszönöm a figyelmet. (Nagy taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me