KIS GYULA, DR. (MDF)

Full text search

KIS GYULA, DR. (MDF)
KIS GYULA, DR. (MDF) Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim!
Vastagh képviselő úr módosító indítványához szeretném elmondani a véleményemet. Churchillt idézte bevezetőjében, miszerint az ellenzék dolga, hogy a Kormány életét megnehezítse, megkeserítse. Ez így igaz. De nem az a dolga, hogy lehetetlenné tegye, hogy megakadályozza. Az írásbeli beterjesztéséhez szóban előadottak szerint ugyanis már a Kormány megszületését - mint az élet előfeltételét - is lehetetlenné kívánná tenni az az igénye, hogy előbb a teljes Alkotmány egész rendszerét alkossuk meg, és csak utána hozzunk létre Kormányt.
A Kormány további működésével kapcsolatban az írásban beterjesztett előterjesztésének az 1. § (3) pontjával kapcsolatos javaslata az új szövegezésre úgy hangzik, hogy a miniszterelnök megválasztása előtt a Kormány programjának az elfogadásáról, továbbá a Magyar Köztársaság minisztériumairól, az Országgyűlés egyszerre határoz. Kérem képviselőtársaimat, hogy ezt a mondatot hátulról előrefele olvassák el, és akkor rögtön nyilvánvalóvá válik, hogy ennek a módosításnak az elfogadása esetén ez az Országgyűlés a minisztériumok működésével kapcsolatban bármilyen döntést csak a Kormány megbuktatása árán hozhatna létre, ugyanis ahhoz, hogy változtassunk, egyszerre kell döntenünk a miniszterelnök személyéről is. Nyilvánvaló, ezt a lehetőséget sem az Országgyűlés, sem a Kormány nem kívánja kiadni a kezéből.
Éppen ezért, összefoglalóan, Vastagh Pál képviselő úrtól elnézést kérve a fogalmazás esetleges keménységéért, de alapkérdésekről lévén szó, úgy érzem, hogy módosító javaslatát csak elutasításra tudom ajánlani. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me