TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP)

Full text search

TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP)
TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP) Tisztelt Elnök úr! Igen Tisztelt Ház! A Független Kisgazdapárt képviselőcsoportja megtárgyalta az alkotmány-módosítással kapcsolatos előterjesztéseket, és azt teljes egészében, változtatás nélkül a Tisztelt Háznak elfogadásra ajánlja.
Ugyanakkor, hangot kell adnunk annak a ténynek is, hogy tudomással bírunk arról, hogy az ország közvéleményében elég nagy nyugtalanságot keltett az a tény, hogy ez a Parlament - lényegében alighogy elkezdte a munkáját - mindjárt az alaptörvény módosításával kezdi felelősségteljes feladatának betöltését, holott az Alkotmány módosítása nyilvánvaló hogy hosszabb és alaposabb előkészítést igénylő feladat lenne.
A Független Kisgazdapárt képviselőcsoportja mégis amellett döntött, hogy az Alkotmány módosítására most kerüljön sor, mert hiszen a jogállamiság felé vezető úton a háromoldalú tárgyalások során lényegében több feladat megoldása elmaradt. Ahhoz, hogy mindenki számára érzékelhetően a jogállamiság útjára léphessünk, nyilvánvaló, hogy a törvényhozó és a végrehajtó hatalmat egymástól el kell különíteni. Márpedig, ha a jelenlegi konstrukció maradna életben, akkor ez az alapvető igény nem nyerne teljesítést. Ezért tehát mindenféleképpen helyes jogtechnikai megoldás az, hogyha a miniszterek kinevezése nem a Parlament által, hanem a felelős miniszterelnök által történik, mert hiszen ebben az esetben a parlamenti funkciók és a végrehajtói funkciók egymástól elkülönülnek.
Ezért tehát, hogyha idevonatkozóan bárkiben kétely merülne fel - és itt nem elsősorban a tisztelt képviselőtársaimra gondolok, hanem a közvéleményre -, hogy miért van szükség most az ezzel kapcsolatos alkotmánymódosításra, hadd mondjam meg, hogyha ez az alkotmánymódosítás egy évvel ezelőtt következik be - tehát a háromoldalú tárgyalások során -, akkor mindenki osztatlanul örül ennek az alkotmánymódosításnak, és tapsol ennek, mert hiszen a nyugat-európai jogrendnek megfelelő konstrukció kialakítása kezdődik meg ezzel a mi jogrendünkben, és ez rendkívül üdvös lett volna egy évvel ezelőtt.
Ugyanakkor nem hallgathatjuk el azt sem, hogy a jövőre nézve az alkotmánymódosítással kapcsolatban sokkal körültekintőbben kell eljárnunk, tehát több időt kell hagynunk arra, hogy ez bekövetkezhessék.
Ami dr. Vastagh Pál képviselőtársunknak az indítványát illeti, hogy az Országgyűlési állandó bizottságok hallgassák meg a minisztereket, a magunk részéről kijelentjük, hogy ezt szükségesnek és fontosnak tartjuk, hiszen a Független Kisgazdapártnak is mindig ez volt az álláspontja. Valóban, ha egyszer a parlamenti állandó bizottság szükségesnek tartja meghallgatni a nagyköveteket kinevezésük előtt, nyilvánvaló, hogy a sokkal fontosabb funkciót betöltő minisztereknél ez még inkább indokolt.
Nem tartjuk azonban indokoltnak ennek az alaptörvényben való rögzítését, mert hiszen ha minden számunkra fontos dolgot az Alkotmányban rögzítenénk, akkor lényegében egy törvény meghozatalára lenne csak szükség.
Tehát a mi álláspontunk az, hogy ezt a helyzetet a házszabályokban kell rögzíteni.
Ami viszont a a minisztériumok felsorolását illeti, ide vonatkozóan ki kell fejtenünk azt az álláspontunkat, hogy mi alapvetően azt fogadjuk el helyesnek, hogy ennek a meghatározása a felelős miniszterelnök feladata. Ugyanakkor hangot kell adnunk rendkívüli aggályunknak, nevezetesen annak, hogy a kormányszerkezetben olyan változást jelent az előterjesztés, ami igen komoly gondokat okozhat a kormányzati munkában. Legyen szabad itt külön kitérnem arra, hogy ha ez a Kormány már egy éve sikeresen működne, amely most hivatalba fog lépni, megfelelő anyagi hinterland állna rendelkezésre, megfelelő szakapparátus, ebben az esetben egy ilyen jelentős változtatást csak helyeselni lehetne; az nyilván sokkal nagyobb sikerrel indulhatna abba a harcba, amelyet célul tűzött ki, mint jelenleg.
Magyarán mondva, mi rendkívüli mértékben félünk attól, hogy ez a jelentős változtatás, most az új Kormány hivatalba lépésének idején, az államháztartás gépezetében komoly fennakadásokat okozhat. De hangoztatjuk, ennek a kérdésnek az eldöntése a felelős miniszterelnöknek a hatáskörébe tartozandó kérdés, ezért ajánljuk a magunk részére elfogadásra mindezeket.
Azt hiszem, hogy azt a konstrukciót, hogy a miniszterelnök előterjesztésére a köztársasági elnök nevezze ki a minisztereket, a kifejtett okoknál fogva elfogadásra ajánljuk, így tehát minden módosítását a törvény-előkészítő bizottságnak a Kisgazdapárt frakciója elfogadásra ajánlja. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me