VASTAGH PÁL, DR. (MSZP)

Full text search

VASTAGH PÁL, DR. (MSZP)
VASTAGH PÁL, DR. (MSZP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Engedjék meg nekem, hogy a vita komolyságához és a helyhez talán nem illő megjegyzéssel kezdjem érvelésünk kifejtését. Churchillnek tulajdonítják azt a mondást, hogy az ellenzék feladata az, hogy a kormánypárt életét megkeserítse. A mi pozíciónk és a mi észrevételeink nem ebből a mentalitásból, s nem ebből a tőből fakadnak.
Szeretném elmondani, hogy a szocialista párti képviselőcsoport álláspontja ebben a kérdésben tulajdonképpen megértő abban a tekintetben, hogy az ország helyzetében kormányzati biztonságra és stabilitásra van szükség. Ugyanakkor mi az előterjesztett javaslatok kapcsán azt látjuk és úgy értékeljük, hogy tulajdonképpen ezek a látszólag technikainak minősített és a kormány megalakulásához szükséges eljárási szabályok jóval többet foglalnak magukban, tulajdonképpen olyan részelemekben dönt a Parlament, amely a későbbiek folyamán meghatározhatja a hatalommegosztás egész szerkezetét, a törvényhozói és végrehajtó hatalom viszonyát a Parlamenten belül. Ez a koncepció abból a megállapodásból fakad, amelyet a Demokrata Fórum és a Szabad Demokraták Szövetsége kötött egymással, ilyen értelemben félő, hogy a hatalommegosztás állami szerkezetére és irányaira vonatkozó, és a törvényhozás helyét is meghatározó részfeladatok, részmegoldások nem a Parlament kompetenciájába és döntési hatáskörébe kerülnek, hanem egy megegyezés alapján, részleteiben, egyes szabályok megvitatásával, anélkül, hogy az egész szerkezet kibontakozna a Parlament vitájában és a Parlament előtt, enélkül kell döntenie a tisztelt Országgyűlésnek.
Ez a javaslat, amely előttünk áll, lényegében valójában egy parlamentáris szerkezetet, a hatalommegosztásnak egy parlamentáris formáját javasolja, amelyben vannak magyar közjogi hagyományok is, még ha ezek rövid ideig is éltek a magyar joggyakorlatban.
Ugyanakkor szeretném felhívni a Tisztelt Ház figyelmét arra, hogy ez a javaslat, amely most a vita tárgyát képezi, tulajdonképpen olyan elemekre is döntően meghatározó befolyást gyakorol majd, mint a Kormány politikai felelőssége, a miniszteri felelősség intézménye, a miniszterek jogállása, a köztársasági elnök jogállása, közvetett úton az egész köztársasági elnök választási mechanizmusa és formája; tehát ezzel az egy lépéssel a Parlament elindult egy olyan hatalom-megosztási irány kialakítása és kiépítése felé, amelynek teljes modelljéről a vitának ebben a szakaszában a Parlamentnek és a törvényhozásnak nem lehet képe.
Ezért javasoljuk, és ezért szól úgy a módosító javaslatunk, hogy szükségeltetik ebben a szerkezetben olyan garanciák és ellensúlyok létrehozása, amelyek a törvényhozás szerepét, a törvényhozás súlyát a végrehajtó hatalommal szemben nem aránytalanul, de fenntartják. Ezt a megoldást szolgálja az a javaslatunk, ami a bizottsági meghallgatásra is vonatkozik, amelynek tulajdonképpen formája bevett, hiszen a nagyköveteket is a köztársasági elnök nevezi ki, de mégis a parlamenti bizottság előtti meghallgatásra. sor kerülhet. Ebben persze az elhelyezését a magának a rendszernek ez nyilvánvalóan képezheti továbbiakban is vita tárgyát.
Tehát még egyszer: a Szocialista Párt nem a stabil kormányzás útjába akar akadályokat hárítani és akadályokat gördíteni, de szeretnénk biztosítottnak látni azt, hogy a Parlament szerepe és súlya, a Parlamentben részt vevő pártok szerepe és súlya a hatalommegosztás ilyen szerkezetében is továbbra is biztosított lesz és biztosított marad. Ugyanakkor megértjük, hogy gyors módosító javaslatokra van szükség a kormány megalakításához, de nem helyeselhetjük ezt a gyakorlatot: Átfogó alkotmánykoncepcióra van szükség, és az alkotmánymódosítás önmagában, tényénél fogva is jelentős bizonytalanságot válthat ki. Tehát ezek figyelembevételével szeretnénk indokolttá tenni a javaslatunkat.
Ami a kormánnyal kapcsolatos - a kormányprogram, illetőleg a miniszterelnök megválasztása és a minisztériumok felsorolásával kapcsolatos - javaslatunkat illeti, ennek az a lényege, hogy álláspontunk szerint van abban logikai összefüggés, hogy a Kormány programjának ismeretében lehet egy kormányzati szerkezetet érdemben vitatni. Tehát anélkül, hogy ne tudnánk a kormány fő célkitűzéseit, ne ismernénk az egyes minisztériumok, még ha vázlatos feladatkörét is, nagyon nehéz ma állást foglalni, hogy a Magyar Köztársaságban milyen minisztériumok működnek.
Ezek képezték tehát a mi javaslataink alapját, és kérem, hogy a Parlament mindezek figyelembevételével mérlegelje mindezeket a határozathozatal során. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me