VÁSÁRHELYI MIKLÓS (SZDSZ)

Full text search

VÁSÁRHELYI MIKLÓS (SZDSZ)
VÁSÁRHELYI MIKLÓS (SZDSZ):
Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Szabad Demokraták Szövetségének parlamenti csoportja határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlés elnökéhez azzal a kéréssel, hogy ezt a határozati javaslatot adja át megvitatásra a Ház külügyi bizottságának, majd ezután kerüljön az Országgyűlés plénuma elé. Kérjük, az ügy jellegére való tekintettel, ebben a kérdésben, ennek megvitatásában a sürgősség kimondását!
Tisztelt Képviselőház! Engedjék meg, hogy egészen röviden, néhány szóval jelezzem, hogy javaslatunk mit tartalmaz. Ismeretes, hogy 1956. november I-jén Magyarország forradalmi kormánya a Varsói Szerződést azonnali hatállyal felmondta. A további események, a szovjet katonai intervenció megakadályozta azt, hogy a Kormány ezzel kapcsolatos elhatározását megvalósítsa, s többek között - ami szintén a Kormánynak szándéka volt - elküldje azt a már kijelölt küldöttséget, amelyik erről a kérdésről a varsói paktum különböző tagállamaival, elsősorban a Szovjetunióval, tárgyalásokat folytasson.
Nekünk az a javaslatunk, hogy a jelenlegi Országgyűlés határozzon az 1956. november 1-jei kormánynyilatkozatról, és levonja annak következményeit. Ezért azt javasoljuk, hogy az Országgyűlés kérje fel a Magyar Köztársaság Kormányát, hogy a fentiek alapján jelentse ki azt a szándékát, hogy Magyarországnak a Varsói Szerződésben való részvételét fel kívánja mondani. Felkéri a Magyar Köztársaság kormányát továbbá, hogy kezdjen tárgyalásokat a Varsói Szerződésben részes államok kormányaival a jog szerinti helyzet - tehát az 1956. november 1-jei helyzet - visszaállításáról, és kezdjen tárgyalásokat a Szovjetunióval a kívánatos egyetértés érdekében arra, hogy Magyarország ne legyen tagja a Varsói Szerződésnek. Addig is, amíg az Országgyűlés felkéri a Magyar Köztársaság Kormányát, hogy ilyen értelemben járjon el, javasoljuk, hogy szüneteltesse Magyarország részvételét a Varsói Szerződés katonai szervezetében. Ez nem rendkívüli kérés, hiszen például Franciaország hosszú esztendők óta tagja az Atlanti Szövetségnek anélkül, hogy annak katonai szervezetében részt vegyen.
Kérjük továbbá, hogy e szerződés keretében létrejött ún. Barátsági és Kölcsönös Segélynyújtási Szerződéseket a szerződés tagállamaival vizsgáljuk felül, és a szerződésekből törölni kell mindazt, ami katonai beavatkozásra ad alkalmat, vagy másképpen: sérti országunk szuverenitását. Egyben törekednünk kellene arra, hogy a kétoldali barátságú szerződésekbe megfelelő kisebbségvédelmi rendelkezések kerüljenek.
Végül: határozati javaslatunk kimondja, hogy Magyarország nem kíván semmilyen tömbhöz tartozni és csatlakozni, hogy Magyarország területét nem bocsátják rendelkezésre senkinek harmadik állam elleni támadás vagy fenyegetés céljára. S végül mindent megtesz az összeurópai biztonsági rendszer létrehozása érdekében, és ezen erőfeszítéseit egyezteti a Varsói Szerződés tagállamaival. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me