SUCHMAN TAMÁS (MSZP)

Full text search

SUCHMAN TAMÁS (MSZP)
SUCHMAN TAMÁS (MSZP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Rendhagyó költségvetést tárgyalunk, és e kései időpontban eredeti hozzászólásomat megváltoztatva megpróbálok rendhagyó módon e rendhagyó költségvetéshez hozzászólni.
Először is nem folytatnám a költségvetésről szóló bírálatok sorozatát, mert számomra meglepő volt az, és egyfajta feltevésemet igazolta, hogy még a kormánypártok padsoraiban ülők sem tudták jó érzéssel ezt a költségvetést támogatni. Tisztelet érdemli őket ezért is, de úgy érzem, ez kötelességük, hisz mi mindnyájan a választók bizalmából ülünk a tisztelt Házban.
Rendhagyónak tartom azért is e költségvetést, met megalkotásának körülményeit a Számvevőszék jelentése tökéletesen tartalmazza. De számomra az is rendhagyó és furcsa, hogy egy kormányátalakítás során, annak krízisében kerül sor ennek a törvénytervezetnek – rendkívül fontos törvénytervzetnek – az előterjesztésére. Tudom, közjogi szempontból nem bírálható. Azonban elgondolkoztató az, hogy e költségvetés készítői vagy feladják eddigi pozíciójukat, vagy más pozícióba lépnek, ugyanakkor az, akinek ezt végre kell hajtania, az új pénzügyminiszter nem szólhat e költségvetés ellen, vagy nem szólhat e költségvetés mellett sem.
A kormányátalakítás még egy gondolatot felébresztett bennem. Azt, amiről a képviselőtársak egyes ágazatok kapcsán már szóltak, hogy vajon egy átalakuló kormányban jó érzéssel, teljes lelkierővel melyik távozó miniszter tudta védeni az ágazat érdekeit, és a helyébe lépő miniszter vajon az ágazati érdekeknek – akár kultúráról, akár filmalkotásról van szó – mit tud mondani.
Én azzal folytatnám, sok eredeti gondolatomat átugorva, hogy mindnyájunk előtt nyilvánvaló, a falakon kívülre készül ez a költségvetés, és nem egy egyszerű közgazdász vándorülésnek az előadásait hallgattuk eddig. A falakon túli hangulatról szinte valamennyi padsorból már nem éppen az igazságot mutató hangulati képek beáramlottak e falak mögé, én nem dramatizálnám tovább.
Viszont azt szeretném javasolni, hogy az új pénzügyminiszter úr, mihelyst tudja, mondjuk, a negyedévi elszámolásnál, pótolja azt a hiányt, amely a költségvetés készítésekor fölmerült, történetesen azt, hogy az ország valós gazdasági helyzetével, tényekkel és számokkal próbáljon elszámolni, mintegy megalapozva a költségvetést.
Valamint javasolni szeretném, hogy ennek a költségvetésnek a végrehajthatósága érdekében, a sokak által borúlátóan megjelölt társadalmi krízisek elkerülhetősége érdekében készüljön a kormányzat által és előterjesztésében egy társadalmi válságkezelő program, amely minden olyan kérdést elkerülhetővé tesz, melyet nem kívánunk itt mi együtt sem, és nem kíván ez az ország sem; nem egyszerű szociális háló újrafoltozására gondolok, ennél sokkal konkrétabbra. Javaslom támogatni az Országgyűlés valamennyi tagja által azokat a racionális megtakarítási javaslatokat, amelyek különféle kiadások csökkentésével jönnek létre, melyeket az ellenzéki képviselők – avatott képviselők – már elmondtak.
És tényleg nem sorolnám tovább, szinte valamennyi gondolat már elhangzott, rövidséget ígértem, nem viccelve egy kis történettel szeretném befejezni hozzászólásomat.
Az osztrák és a német határon találkozott két róka, és csapdába estek. Nem látták egymást, átszóltak egymásnak, és konstatálták, hogy rendkívül rossz helyzetben vannak. Az okosabb javasolja a butábbnak, hogy: tudod mit, rágjuk le a lábunkat, szaladjunk el, és az erdőszélen találkozzunk! Hosszú idő eltelik, és a butább róka nem jön, az okosabb visszamegy érte, és megkérdezi: hát mit csinálsz? Már mindhárom lábamat leharaptam, de mégsem tudok kiszabadulni.
Szeretném javasolni, mi ne kerüljünk ilyen helyzetbe. Ez a három láb, amelyet már lerágtunk a negyedik helyett, a lakossági terhek, a megjósolható krízis és válsághangulat, az eddigi elhalasztott vagy elszalasztott gazdasági lehetőségek helyett tett rossz intézkedések, melyek a gazdasági szférát, mint egyik lábunkat lerágták, és már elhangzott itt a padsorokban a harmadik, az önkormányzat. Mindez ahelyett történik, hogy egy egészséges, végrehajtható, gazdaságilag megalapozott, és e nehéz helyzetben is reális költségvetést készítettünk volna. Köszönöm. (Gyér taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me