MOLNÁR PÉTER, DR. (FIDESZ)

Full text search

MOLNÁR PÉTER, DR. (FIDESZ)
MOLNÁR PÉTER, DR. (FIDESZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Először hadd fűzzek néhány rövid megjegyzést a Magyar Televízió jövő évi költségvetésének vitájához. Nem akarom hosszan kifejteni a televíziózás mostani, átmeneti helyzetét, de arra azért hadd hívjam fel a figyelmet, hogy a Televíziónak valószínűleg nagyon fontos szerepe lesz az ország polgári gondolkodásának, szemléletváltásának alakításában. Ahhoz, hogy ezt a szerepet betölthesse, az MTV-nek – hangsúlyozottan átmenetileg és csak a legszükségesebb mértékben – éppen azért kellene költségvetési támogatást kapnia, hogy gazdaságosan, ésszerűen működő, színvonalas programokat kínáló televízióvá válhasson, hogy legyen jó közszolgálati tévé Magyarországon a következő években, mert a kereskedelmi televíziók meginduló, erősödő versenyében, külföldi tapasztalatok szerint is, később jóval nehezebb lenne megteremteni egy erős közszolgálati televíziót.
Ezért kérem Önöket és a Kormányt, hogy vegyék az említett szempontokat is figyelembe most vagy esetlegesen a jövő év során a költségvetés átalakításakor.
A másik kérdés, amivel foglalkozni szeretnék, az 1256-os számon beadott módosító indítványomban szerepel. Az 1991. első negyedévében felállítandó nemzeti kulturális alapok számára javaslom külön előirányzat létrehozását a költségvetés "Kulturális kiadások' című fejezetében. Az új előirányzat mintegy 2 milliárd forintot kitevő összege nem igényelne újabb kiadásokat, hiszen átcsoportosítások lennének szükségesek – elsősorban az állami kulturális vállalatok támogatásának terhére. A kulturális mecenatúrára szánt összeg és a kulturális járulék összege szintén az új rendszerben kerülne elosztásra. Javaslatom lényege ugyanis éppen az, hogy a továbbra is – és a következő években különösen – szükséges állami kulturális mecenatura eddigi központosított, bürokratikus csatornáit nagyrészt felváltja egy decentralizált rendszer, amelyben aztán az állami kulturális vállalatok vagy azok privatizálás utáni jogutódai is támogatást kaphatnak.
A kultúra finanszírozásának új rendszere már ősszel napirenden volt a kulturális bizottságban, a Művelődési Minisztérium azonban azóta is késlekedik a kulturális alapokról szóló törvény tervezetével. Az új előirányzat létrehozása garanciát adhatna arra, hogy 1991 elején megteremthessük az új kultúrafinanszírozás feltételeit. Ebben a kérdésben a kulturális bizottság tagjai egyetértettek –, javaslatomat a bizottság támogatta. A kulturális kiadások körében a kulturális bizottság álláspontjának véleményem szerint komoly figyelmet kellene szentelni, különösen mivel a költségvetési bizottságnak – mely nem támogatta a javaslatot – feltehetően nem is volt elegendő ideje, hogy átgondolja azokat a speciális szempontokat, amelyek a kulturális bizottságban lehetővé tették a konszenzust ezekben a kulturális kérdésekben. Ugyanakkor nyilvánvalóan befolyásolja a Minisztérium és a Kormány véleményét, hogy javaslatom éppen a Minisztérium finanszírozási jogkörét váltaná fel a létrehozandó kulturális alapokkal.
Mindezek alapján kérem, fontolják meg javaslatom támogatását. Köszönöm. (Gyér taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me