PETŐ IVÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

PETŐ IVÁN, DR. (SZDSZ)
PETŐ IVÁN, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Úgy látszik, ez egy ilyen nap, amikor föl-föl kell állni, hiszen többször megszólíttatik vagy a frakciónk vagy személy szerint a frakció valamelyik tagja.
Nem nagyon értem Zacsek képviselőtársam értetlenségét. A dátumokból, amiket itt idézett, egyértelmű: egy héttel azután, hogy kézhez kaptuk a költségvetést, a frakciónk, illetve maga az SZDSZ is mint párt kialakította azt az alapvető álláspontját, amit azóta is folyamatosan képviselünk, hogy ez a költségvetés nem az a költségvetés, amit mi támogatni tudunk. Semmi logikátlanságot, semmi következetlenséget ebben a dologban nem látok.
Még egyszer kénytelen vagyok elmondani – úgy tűnik, ez nem teljesen egyértelmű a Házban –, hogy egy többpárti partlamentben van a parlamenti rendszernek és a pártok működésének valamiféle alapvető logikája. Nem véletlen, hogy a költségvetést általában a kormánypártok szokták támogatni, az ellenzéki pártok legfeljebb valamilyen indirekt segítséget tudnak ahhoz adni, hogy a kormánypártok el tudják fogadni a költségvetést. Ha a kormánypártok önmagukban nem tudják fölmutatni a költségvetés elfogadásához szükséges többséget, akkor a költségvetés végrehajtása elképzelhetetlen, hiszen az ellenzéki pártoktól nem várható az, hogy a Kormányt egy olyan dolog végrehajtásában támogassák, aminek a végrehajtásába nem tudnak beleszólni. Ez a többpártrendszer logikájából teljesen automatikusan következik. Az ellenzéki pártok – legalábbis a Szabad Demokraták Szövetsége – a jelen keretek között már mindazt a támogatást megadták a költségvetés elfogadásához, amit megtehet egy ellenzéki párt, hiszen ilyen rövid idő alatt, egy ilyen jellegű költségvetést, egy ilyen állapotban lévő költségvetést nem szokás – nem is lehetne – elfogadni. Az ellenzéki pártoknak rosszindulat nélkül is módjuk lett volna arra, hogy módosító indítványokkal – ahogy Török képviselőtársam is jelezte –, a Házszabályokhoz való merev ragaszkodással megakadályozzák azt, hogy ebben az évben ez a költségvetés elfogadható legyen.
Az, hogy mi kijelentettük, hogy nem fogadjuk el ezt a költségvetést, és számos módosító indítvánnyal szeretnénk jobbá tenni az adott kereteken belül, ez a két dolog nem mond egymásnak ellent, hiszen azzal együtt, hogy elfogadhatatlannak tartjuk ezt a költségvetést, a kereteken belül – mint azt javaslataink egy részének elfogadása vagy legalábbis elfogadási esélyei jelzik – jobbá tehető ez a költségvetés, de az első pillanatban megmondtuk, hogy a mi véleményünk szerint ebből a költségvetésből egy ellenzéki párt, a Szabad Demokraták Szövetsége számára elfogadható költségvetést nem lehet csinálni. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me