RAJKAI ZSOLT (FKgP)

Full text search

RAJKAI ZSOLT (FKgP)
RAJKAI ZSOLT (FKgP) Igen, Elnök Úr, köszönöm, szólni kívánok. Szokásomtól eltérően most nem a környezetvédelem kontra vízügy kérdésében szerettem volna szót kérni, bár erre vonatkozóan is vannak megfelelő érveim, de ezt a döntést a Parlament bölcs belátására bízom.
A kérdés, amelyhez hozzá kívánok szólni, a néhány órával ezelőtt elhangzott rövid intermezzo kapcsán feltámadt kívánalom, amely Békesi László országgyűlési képviselőtársam és Kónya Imre között zajlott le.
Való igaz, hogy a Németh-kormány a tizenegy hónapos uralkodása alatt hozott néhány intézkedést, amelyek elsősorban politikai jellegűek voltak, bár gazdasági kihatásuk volt. Ezek az intézkedések a Kormány és az MSZMP pártállami hatalmának megtartását célzó intézkedések voltak olcsó népszerűségre törekedve (zaj és mozgás az MSZP soraiban) .
Miről is van szó? Valóban csökkentek némely esetben az adóterhek. De ne felejtsék el kedves Képviselőtársaim, hogy éppen Békesi László volt pénzügyminiszter próbálta bevezetni a lakáskamatadót, és nem rajta múlott, hogy ez nem sikerült. Próbálta csökkenteni és csökkentette is a honvédelmi költségeket, melynek ugyan jelentős népgazdasági kihatása lett volna, de ezek a költségek éppen akkor, amikor súlyos európai válság volt, politikai válság volt, éppen rossz passzban érték a honvédséget, a honvédség leépült, azóta is igen nehezen lehet helyrehozni.
Bevezették a világútlevelet, való igaz, de ezzel együtt olyan vám- és devizaliberót vezettek be, amely előtt csodálkozva álltak a nyugat-európai országok, hogy hogy teheti meg az ország, egy ilyen valutaszegény ország, hogy több millió vagy esetleg milliárd forint értékű devizát hurcoljanak ki az országból, és ezzel gazdagítsuk a mariahilferstrassei kereskedőknek a pénztárcáját. El lehet azt is mondani, hogy mindezek, a költség-kihatásában a költségvetést károsan befolyásoló hatású intézkedések végül is egymilliárd vagy közel egymilliárd dollár újabb adóságállomány-növekedést eredményeztek.
El kell azt is mondani, hogy növelték az olyan oktalan beruházásokra fordított kiadásokat, mint a bős-nagymarosi vízlépcső, hiszen ki ne emlékeznék ugyanennek a kormánynak jeles miniszterére, aki azt mondta, hogy vízlépcsőt és demokráciát. Ez ma is körülbelül 1,5 milliárd refinanszírozási kamatot jelent vagy adóterhet jelent a költségvetésnek.
Elárulta továbbá Békesi László képviselőtársam azt is, hogy 50 milliárd forint van a vállalati kasszákban kint, ami a népgazdaságot vagy a gazdaságot illetné, és ennek behajtását ajánlotta. Nem tudom, hogy ez mikor halmozódott fel. Nem hiszem, hogy az elmúlt néhány hónap alatt. Egyetlenegy vállalatot sem, amelyet csak a politikai döntések alapján tartottak fenn, nem szüntettek meg, egyetlenegy esetben nem történt meg olyan intézkedések meghozatala, amely csökkentette volna az adósságterheket vagy a belső adósságot.
A 40 milliárd forintos bombabiztos terve lehet, hogy egy jó recept; de hadd csatlakozzam most a Török Ferenc képviselőtársam által elmondott mondókához. Ez egy jó recept, de mi van a spájzban? Ahhoz a süteményhez, amit sütni kell, van hozzá egy záptojás, egy dohos liszt, egy avas vaj. Recepteket, uraim, lehet csinálni, kiváló recepteket. Lehet választani a francia receptet, a francia konyhát, minden más lehetőség van. De nekünk ebből az alapanyagból ebben az országban, ebben a konyhában, itt és most kell megfőzni. És ehhez a süteményhez szívesen invitálom az MSZMP képviselőit, egyék ők is, szakítsanak nagyobb falatot belőle. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me