TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési államtitkár:

Full text search

TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési államtitkár:
TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azt hiszem, szólni kell a környezetvédelmi tárca nevében is, hiszen nagyon sok módosító javaslat, észrevétel hangzott el költségvetésünkkel kapcsolatban. Mindez a két tárca, tehát a Környezetvédelmi Minisztérium és a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium költségvetési tételeinek átcsoportosításával kapcsolatos.
El kell hogy mondjam önöknek, a mi minisztériumunk előirányzatai jelentős feladat-átcsoportosításokkal jártak. A Kormány átal benyújtott költségvetésben a fejezetek címeinek egy része – pl. az Országos Műemléki Felügyelőségé is – már az új feladatköröknek megfelelően szerepelt. Én azt mondom, hogy az értékelést és az áttekintést az is megnehezítette, hogy utána egy kiegészítést kellett benyújtanunk 907/1 cím alatt, majd később a környezetvédelmi bizottságnak a biztatására még egy kiegészítést készítettünk el – ez az, amire Ráday képviselőtársam is utalt –, s nyilván a felületes szemlélő számára nagyon megnehezíti az egyes tételeknek és a módosító javaslatoknak az értékelését is.
Ezek a kiegészítések a két minisztérium igazgatásköltségeit választották szét; szét kellett választanunk a területi szerveket, a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságokat vízügyi igazgatóságokra és környezetvédelmi felügyelőségekre.
Azt hiszem, az könnyen belátható és természetes, hogy az új szervezetek kialakítása ­ ami ez esetben történik – többletköltséget igényel. Ezeknek a többletköltségeknek a lehetősége viszont az állami költségvetésbe nem volt beállítható, ebből következett, hogy a két tárca hosszan egyeztetett. El kell hogy mondjam, és a tárca nevében is önkritikát szeretnék gyakorolni, mivel a költségvetésünknek a véglegesítése és a lezárása ilyen mértékben elhúzódott. Úgy vélem, ez korrekt, ezt meg kellett mondanom önöknek. Ezek a körülmények nehezítették meg a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium költségvetésének a véglegesítését. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium a másik tárca ellehetetlenítésére törekszik, erről szó nincs, mi csak a saját érdekeinket, tehát a környezetvédelem érdekeit próbáltuk érvényesíteni és védeni, s erre lehetőség csak ezen a kereten belül volt.
A területi szervek költségvetéseinek az elkülönítése a két tárca közötti megegyezéssel és a hatósági jogkörök szétválasztásával történt. Szeretném itt még elmondani, mert ez ugyancsak nehezítette helyzetünket, s ez jelenleg is fennáll, hogy a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztériumhoz új feladatkörök is kerültek. Így például a talajvédelem, az ásványvagyon-védelem, erdővagyon-védelem. Ugyanakkor önállósodott az Országos Természetvédelmi Hivatal, és ennek az új hivatalnak újabb területi igazgatóságai is alakultak ki, nevezetesen négy természetvédelmi igazgatóság jött létre. Ezeknek a költségfedezetei sem voltak megalapozottak.
A hozzászólások és a javaslatok egyértelműen támogatják a környezetvédelmet és a többletköltségigényünket. Még a vízügy érdekében felszólaló tisztelt képviselőtársam is azzal fejezte be a hozzászólását tegnap, hogy a környezetvédelemnek több pénzre van szüksége. Igen, több pénzre van szükségünk ahhoz, hogy a legsürgetőbb környezetvédelmi, természetvédelmi gondjainkat megoldjuk, és szeretném bejelenteni önöknek, hogy amennyiben a módosítások kapcsán többletpénzhez jutnánk, azt nem az igazgatási költségeinkre kívánjuk fordítani, amik ugye nagyon szerények, de minden lehetőséget a területi szerveink működési lehetőségeinek a javítására fogunk fordítani, elsősorban a természetvédelmi – új természetvédelmi – igazgatóságok működési feltételeinek a megteremtésére, hiszen ezek kezelik a pótolhatatlan természeti értékeinket a nemzeti parkokkal együtt.
Szeretném még azért megjegyezni azt is, hogy a környezetvédelem szerény gazdasági súlya a múltból is fakad. A jelenlegi környezetvédelmi célú beruházások nem érik el a hazai össztermék, tehát a GDP 1%-át. A kifejezett környezetvédelmi célú eszközök a GDP-nek csupán 0,1%-a.
A környezetvédelem nehéz örökséget vett át a múlt rendszertől. Környezetünk állapota ugyanakkor azonnali, hatékony és gyors beavatkozást kíván. Ugyanakkor tudatában vagyunk annak is, hogy a gazdasági lehetőségeink korlátozottak. A Kormánynak egy időben kell a gazdaság stabilitását megteremteni, kezelni a rendkívül súlyos szociális, társadalmi feszültségeket, és ilyen súlyos gondok mellett kell intézkedni a környezetvédelem érdekében is.
Tisztelt Ház! Rott Nándor, a környezetvédelmi bizottság elnöke tegnap részletesen elemezte a módosító indítványokat, én ezt nem ismételném meg. Szeretném megköszönni azonban a környezetvédelmi bizottságnak a harcos kiállását a környezetvédelem és a természetvédelem érdekében. Szeretném önöket kérni, ha holnap szavaznak, gondoljanak hazánk környezeti állapotára, és hangsúlyozni kívánom, nem a társtárca terhére, de a lehetőségeken belül támogassák környezet- és természetvédelmünket! Köszönöm szépen. (Gyér taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me