SZENT-IVÁNYI ISTVÁN, a külügyi bizottság titkára:

Full text search

SZENT-IVÁNYI ISTVÁN, a külügyi bizottság titkára:
SZENT-IVÁNYI ISTVÁN, a külügyi bizottság titkára: A jegyzőkönyv miatt azt hiszem szerencsésebb, hogyha felolvasom. Tehát:
A Magyar Köztársaság Országgyűlésének állásfoglalása.
A Magyar Köztársaság Országgyűlése mélységes aggodalmát fejezi ki a tragikus vilniusi események miatt. Elfogadhatatlannak tartja és a leghatározottabban elítéli az erőszak alkalmazását, az ártatlan emberek életét követelő katonai akciót, amelynek következményei a nemzetközi biztonságot és együttműködést is veszélyeztetik.
Követeli az erőszakos cselekmények azonnali megszüntetését, a szovjet fegyveres erők egységeinek haladéktalan visszavonását.
Kifejezi szolidaritását a litván néppel, és támogatásáról biztosítja Litvánia törvényesen megválasztott államhatalmi testületeit.
A Magyar Köztársaság Országgyűlése ismételten megerősíti azt az álláspontját, hogy biztosítani kell a litván nép jogát az önrendelkezéshez. Emlékeztet az 1990. május 3-i határozatára, amely kimondta: elfogadhatatlannak tartja kényszerítő eszközök alkalmazását, és minden olyan lépést, amely akadályozza a litván nép önrendelkezési jogának érvényesítését.
A történelmi tapasztalatok 1956 és 1968 tanulságait bizonyítják, hogy az ilyen problémák erőszakos eszközökkel nem rendezhetők.
A Magyar Országgyűlés felhívással fordul a Szovjetunió Népi Küldötteinek Kongresszusához, hogy mindent tegyen meg a fegyveres beavatkozás megszüntetése, és a konfliktus tárgyalásos úton történő politikai rendezése érdekében.
Az Országgyűlés felkéri a Magyar Köztársaság kormányát, hogy további diplomáciai erőfeszítésekkel segítse elő a válság békés rendezését, Litvánia önrendelkezésének érvényesülését, és a magyar társadalmi szervezetekkel karöltve nyújtson humanitárius segítséget Litvánia népének. (Nagy taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me