BALOGH GÁBOR (KDNP)

Full text search

BALOGH GÁBOR (KDNP)
BALOGH GÁBOR (KDNP) Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Eredetileg nem terveztem módosító javaslat benyújtását a társadalombiztosítás 1991. évi költségvetéséhez, illetve az 1988. évi XXI. törvény módosításához. Ahogy azonban a gyermekgondozási díjjal kapcsolatos problémák fölmerültek, illetőleg az országban van körülbelül 120 ezer fős réteg, amely semmiféle ellátást nem kap, ezeknek a szociális biztonsága és egy bizonyos értelemben szociális elkötelezettségem arra ösztönzött, hogy nézzek utána a társadalombiztosítás számadatainak. Így jött ki lényegében az, amit eredetileg az 1415-ös számon beterjesztettem.
Lényege, hogy megtaláljam azokat a forrásokat, amelyek a költségvetésben el vannak rejtve. Ahogy minél jobban elmélyedtem a főigazgatóság számadataiban, annál inkább meggyőződtem, hogy több mint 10 milliárd forint van csak úgy elrejtve, ami hol ide, hol oda van csapva.
Konkrétan; mindannyian tudjuk – és tegnap már említettem –, hogy 1990-ben 187 milliárd forint volt előirányozva nyugdíjkiadásokra. Ezt szociálpolitikai intézkedésekkel – tehát bázissá nem váló nyugdíjemeléssel – megemeltük, mégpedig 10,4 milliárd forinttal, amit a társadalombiztosítás számadatai az 1991. évi költségvetésben úgy tekintettek, mintha ez bázissá vált volna. Pedig ez téves: közgazdaságilag képtelenség. Utánaszámoltam, és megállapítottam, hogy a 262,5 milliárd forintról, ami nyugdíjkiadásokra, nyugellátásokra elő van ütemezve, 50 milliárd forint van nyugdíjemelésre. Ha csökkentem a 202,5 milliárdot, amit bázisnak tekint a tb. az 1991. évi költségvetésben, akkor kiderül, hogy ez a 10 egész egynéhány tized milliárd forint továbbra is fennáll, továbbra is megvan, és továbbra is el van rejtve a költségvetésben. Lényegében tehát az 50 milliárd helyett 61-62 milliárdot szándékozik a társadalombiztosítás nyugdíjkompenzációra költeni. A szövegből nem ez derül ki.
Ez volt, ami lényegében elmozdított a holtpontról, és arra ösztönzött, hogy benyújtsam módosító javaslatomat. Ahogy végeztem a számításaimat, egyre inkább meggyőződtem, hogy a társadalombiztosításnak kiegyenlítő alappal kell rendelkeznie. Ezek a kiegyenlítő alapok csak úgy jöhetnek létre, hogyha ágazatokra tagozódik a tb. Ehhez a jelenlegi 1975. évi II. törvény megadja a módot és a lehetőségeket, mégpedig hogy a nyugdíjbiztosítási ágazatok – nem ágazat, ágazatok! – a törvényben megvannak. A társadalombiztosítás költségvetéséből egyértelműen nyomon követhetők – ugyanúgy az egészségügyi biztosítási ágazat is megtalálható benne, csak éppen össze kell vonni. Ha valaki veszi magának a fáradságot, és összeadja például az egészségügyi biztosítási ágazatnál általam jelzett összeget, az fillérre megegyezik a főigazgatóság által benyújtott törvényjavaslat összegével, így, egy bizonyos fajta átcsoportosítással, a három ágazat kiépítését tartottam fontosnak és szükségesnek, ami bizonyos értelemben az 1975. évi II. törvénnyel konform. Eszerint a nyugdíjbiztosítási ágazatokra, egészségügyi biztosítási ágazatra és családi-szociális ágazatra bomlana, illetve osztódna az 1975. évi II. törvény alapján a tb. 1991. évi költségvetése. Ami nagyon fontos: mód és lehetőség nyílna annak a 120 ezer fős rétegnek egy minimális szociális biztonság megőrzésére, illetve nyújtására, akik semmiféle társadalombiztosítási ellátásra jogot nem szereznek. Ehhez egy bizonyos fajta törvényértelmezéssel az 1975-ös II. törvényben is megtaláljuk a módot és lehetőséget. Konkrétan olvasnám, mit ír elő az 1975. évi II. törvény 13. §-a: "Különös méltánylást érdemlő, kivételes esetben a Minisztertanács e törvény rendelkezéseitől eltérően is engedélyezhet társadalombiztosítási ellátást." Tehát minden további nélkül ki lehet fizetni azon rétegek számára, amelyek – ahogy én fogalmaztam – 65. életévüket betöltötték, és semmiféle társadalombiztosítási ellátásra nem szereztek jogot. Ez körülbelül 100-120 ezer főt érintene, és nem ezer forintokért kellene az önkormányzatokhoz folyamodniuk, állandóan, minden hónapban kopogniuk, hanem egy relatív szociális biztonságot tudnánk részükre is megadni, nyújtani. Gondolom, hogy ez a társadalmi igazságérzetünket nem sérti, éppen ezért javaslom képviselőtársaimnak, hogy nagyon fontolják meg, hogyan vagy mint szavaznak e kérdésben – mert az önkormányzatok nem fogják tudni azokat az inaktívak részére nyújtott összegből biztosítani, különösen hogyha az eddigi rendszer marad érvényben. Ahogy az eddigi kormány-előterjesztések nagy része bizonyítja, lényeges elmozdulás semmiképpen nem várható az elkövetkező fél évben sem, mint ahogy az elmúlt időszakokban sem volt, mert lényegében a Kormány csak azokat terjesztette elő, amik már a Németh-kormány idején is megvoltak tervezeti szinten, törvényjavaslat formájában.
A harmadik ilyen fontos dolog, amiben a támogatásukat kérem – és ez a szociális bizottság véleményével is egyezik –, hogy felszólítsuk, illetve fölkérjük a Kormányt, 1991. május 31-éig a tb.-önkormányzati törvényjavaslatot terjessze a Parlament elé a komplett társadalombiztosítási koncepcióval, illetve a pénzügyi-gazdasági struktúrát érintő összefüggésekkel együtt. Úgy gondolom, ez megfelelő garanciát jelent arra, hogyha bizottsági szinten nem sikerült a minisztériumot kötelezni arra, hogy a tb. önkormányzatát 1991. január 1-jétől hozzuk létre, akkor legalább legyen remény arra, hogy 1992. január 1-jétől a társadalombiztosítás nemcsak önkormányzati szinten, hanem koncepcionálisan is elmozdulhat. Köszönöm a figyelmet. (Gyér taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me