CSEHÁK JUDIT, DR. (MSZP)

Full text search

CSEHÁK JUDIT, DR. (MSZP)
CSEHÁK JUDIT, DR. (MSZP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Bár a társadalombiztosítás költségvetéséről folytatott bizottsági vita egyik elkeseredett pillanatában a módosító javaslatokat benyújtó képviselőket, így jómagamat is, ahhoz hasonlítottam, mint aki egy süllyedő tengeralattjáró propellerjét fényesítgeti gondosan, mégsem tartom ezt a kijelentésemet cinikusnak. Ha cinikus lennék, akkor nem tennék módosító indítványt.
A módosító indítványok arra vonatkoznak, hogy egy meglehetősen bizonytalan adatokon és bizonytalan, be nem látható folyamatokon nyugvó társadalombiztosítási költségvetés garanciáit erősítse, és nagyobb biztonságát szolgálja. Nem tettek módosító indítványt a szocialisták sem a bevételek nagyságára, nem srófoltuk fel a kiadásokat, nem csoportosítottuk át a különböző tételek nagyságrendjét. Módosító indítványunk egyik része arra vonatkozik – és itt Soós Károly Attila képviselőtársammal közösen tett indítványomra hadd hivatkozzam –, hogy éppen a bizonytalanságok miatt év közben ne csak a nyugdíjak emelésére vagy a családi ellátások emelésére, hanem az egészségügy finanszírozására, a gyógyszerellátásra és a társadalombiztosításból folyósított egyéb kiadások összegeire térjen vissza év közben egyszer az Országgyűlés, olyan időpontban, amikor az első négy hónap folyamatai már ismertek, és ne csak a bérek emelkedését, hanem az árak emelkedését, az infláció mértékét is vegyük figyelembe oly mértékben, amilyen mértékben azt objektíve figyelembe lehet venni. Egy határidőt javasolunk bevenni ebbe a törvényszövegbe, éspedig június 30-át javasoljuk határidőként.
Az indítványunk közül a másik ugyancsak a biztonságot kívánja szolgálni, bár ezt, úgy tudom, csak a szociális bizottság támogatja, mai ülésén a költségvetési bizottság nem támogatta ezt az indítványomat. A javaslatunk arra vonatkozik, hogy azokat a kiadásokat, amelyeket a társadalombiztosítás fizetett ki, de jogszerűen az állami költségvetést terhelné, nevezetesen 300 millió forint kiadási többletet, amelyik a Kormánynak abból a döntéséből hárul a társadalombiztosításra, hogy a gyógyszerár-emelést elhalasztotta, így a többletet a társadalombiztosításnak kellett finanszíroznia, valamint a korengedményes nyugdíjazásokat, azokat a korengedményes nyugdíjazásokat térítse meg a társadalombiztosításnak, amelyeknek a fedezetét a vállalatok az érvényes rendelkezések következtében nem fizetik be, ezeket a tételeket, amelyek körülbelül 500 millió forintot tettek ki az elmúlt esztendőben, kamatokkal együtt térítse meg a társadalombiztosításnak. Térítse meg abban az esetben, ha a garancia mértékéig történő kiegyenlítés erre az összegre egyébként nem nyújtana fedezetet.
Tehát mi azt kívánjuk, ne vitatkozzunk ezeken a tételeken, hanem kamatokkal együtt kapja meg a társadalombiztosítás, késve ugyan, de kapja meg végre a költségvetéstől!
Tudom, hogy ez a javaslat egy szépségflastrom, mert az érvényesítésre abban az esetben nem kerül sor, ha a garanciális kiegyenlítés összege egyébként is fedezi ezt a félmilliárdos tételt, ha a társadalombiztosítás deficittel zár az év végén. Ugyanakkor elvileg tartom fontosnak hangsúlyozni azt, hogy a költségvetés ha tartozik a társadalombiztosításnak, akkor azt időben adja vissza, és kamatokkal együtt kaphassa meg a társadalombiztosítás. Tudom, hogy azért is halvaszületett ez a javaslat, mert Önök már elfogadtak egy költségvetést. És ez a költségvetés valóban nem tartalmazza ezt a félmilliárdos tételt külön! Mégis úgy gondolom, hogy ez is intő példa lehet Önök előtt arra, hogy nem lehet a költségvetéstől elválasztva, attól időben elszakítva tárgyalni a társadalombiztosítás költségvetését, mert jogos követeléseit nem tudja egyébként érvényesíteni.
Kérem ezért, hogy mindkét módosító indítványunkat – a bizottságok javaslatának, véleményének ismeretében is – mérlegeljék tisztelt képviselőtársaim. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me