FÁKLYA CSABA, DR. (SZDSZ)

Full text search

FÁKLYA CSABA, DR. (SZDSZ)
FÁKLYA CSABA, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Megpróbálok röviden beszélni, mert a magyar nyelv erre lehetőséget nyújt. Ha valakinek egyenes és tisztességes a szándéka, akkor egyszerű a dolog, röviden is el lehet mondani.
Két javaslatomat szeretném támogatni, illetve a figyelmükbe ajánlani. Az egyik: a Társadalombiztosítási Alap költségvetésében 690 millió forint átirányítása egyik költséghelyről a másikra. Ennek a lényege az – biztos olvasták az újságokban –, hogy a gyógyfürdő árak háromszorosára felmentek, és hát ez bizony különféle zavarokat okozott a betegek ellátásában.
Most az én javaslatom szerint a kifizetésnek az aránya megváltozna. Eddig a kifizetés a gyógyfürdők felé történt a társadalombiztosítás és a gyógyfürdők közötti egyezség alapján. Az én javaslatom szerint ezentúl ne a gyógyfürdőket támogassuk elsősorban, hanem magukat a betegeket, és éppen ezért a költséghelyet tekintve a gyógyító-megelőző ellátások előirányzatába kellene ezt a pénzt átirányítani. Nagyon is méltányolható a gyógyfürdőknek az áremelkedése, hiszen ehhez hozzájárul az infláció, az állami támogatások megvonása, aztán a vízügyi alapból történő támogatás elmaradása és az önkormányzatok támogatására sem számíthatnak a gyógyfürdők. Azonban könnyen belátható, hogy ezek a tényezők a társadalombiztosítási költségvetés hatáskörén kívül esnek. Nem várható el tehát, hogy a finanszírozásukat a Társadalombiztosítási Alap fedezze, hanem az eredeti Alapnak megfelelően a betegeket támogatja. Amíg erről döntés nem születik, az átmeneti időszakban is a gyógyító-megelőző ellátás pénzalapja az átmeneti nehézségek áthidalására elegendő lenne. Kérem tehát, hogy ezt a javaslatomat támogassák.
A másik javaslatom, amelyik az 1401-es számmal került közkézre, az évközi áremelkedéseknek az ellentételezésével kapcsolatos. Ugyanis a különféle útiátalányokban ez az ellentételezés a benzinár-emelkedésnek az ellentételezését tartalmazza. Igen ám, de sajnos – a tegnapi nap szolgált éppen egy nagyon komoly aktualitással arra – tudjuk a gépkocsiknak az őrült mértékű áremelkedését; hát kérem szépen, 300 ezer meg 600 ezer forintos gépkocsira egy körzeti orvosnak nem telik. Ezt határozottan kijelenthetem. Tehát nagyon is indokolt az, hogy az útiátalány bizonyos mértékig foglalja magába a gépkocsi áremelkedését is, tehát ennek az ellentételezését. Más kérdés az, hogy majd a későbbiekben, az új egészségügyi törvényben, meg kell találni annak a módját, hogy a körzeti orvos megvásárolhassa ezt, de gondoljunk azokra a vidéken dolgozókra, akiknek akár több csatolt községük van, akár pedig ügyeleti szolgálat kapcsán egymástól 15-20-30 kilométerre levő községekbe kell, hogy átmenjenek! Saját gyakorlatomból mondom, hogy az összes jövedelmemet gyakorlatilag kocsira költöm, a kocsi fenntartására, tehát most, hogy ez így megugrott, ez ezzel be is fejeződött, mert a továbbiakban a kereset ezt nem fogja tudni fedezni. Kérem tehát, hogy ezt a javaslatomat is támogassák.
Harmadsorban, általánosságban szeretnék beszélni a szabad demokratáknak a benyújtott tervezetéről, amelyről ugyan már több esetben említés történt, de érzésem szerint talán nem eléggé világos, hogy mit akarunk. Itt elsősorban az Egészségügyi Alapnak, illetve a Társadalombiztosítási Alapnak a szétválasztására gondolok. Hogy miért ilyen fontos ez, nem mindenki előtt világos. Mi múlhatatlanul szükségesnek tartjuk az Alap azonnali kettéválasztását, miután nem látunk más biztosítékot arra, hogy a Kormányt erre rá tudjuk kényszeríteni. Ugyanis 1989 óta érvényben van egy országgyűlési határozat, amely szerint ezt már régen meg kellett volna csinálni, és eddig még egyetlen lépés sem történt ebbe az irányba. Na most, az az érzésünk, hogy ha ezt most nem emeljük törvényi szintre, nem építjük be a mi javaslatunk szerint a törvényjavaslatba, akkor ez az alapmegosztás nem is fog bekövetkezni. A mi javaslatunk szerint a törvényjavaslatnak az utolsó pontjába kerülne ez bele és ezt kellene törvényerőre emelni. Arra, hogy ez mennyire reális veszély, arra szeretnék rámutatni azzal, hogy amíg egyetlen lépés sem történt a társadalombiztosítás önkormányzatának kialakítására, addig viszont kinevezésre került egy miniszteri biztos, amely ezzel pontosan ellenkező tendenciára mutat. Tehát nemhogy a társadalombiztosításnak önkormányzatot, önállóságot adna, sokkal inkább még a Kormány hatáskörébe vonja, és központosító törekvésként lehet ezt csak értékelni, és ezt a folyamatot szinte abszolút károsnak látjuk.
A javaslatunk szerint nemcsak az Alapot kell megosztani két részre, hanem már eleve az önkormányzatokat is létre kell hozni és erre, hogy ezt milyen módon és hogyan bonyolítsuk le, erre a Kormányt kötelezni kell, hogy május 31-ig tárjon elénk egy javaslatot ennek a kivitelezési módjára, ami részben tartalmazza az Alap megosztási módját, azonkívül pedig az alapok fölé rendelt önkormányzatok kialakításának a módját. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me