FREUND TAMÁS, DR. (SZDSZ)

Full text search

FREUND TAMÁS, DR. (SZDSZ)
FREUND TAMÁS, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A társadalombiztosítás költségvetésének módosítása céljából 1408-as számon benyújtott csomag második és harmadik pontjával kapcsolatos véleményemet kívánom kifejteni.
Bejelentem, hogy a csomag második pontjában foglalt azon javaslatunkat, hogy a tb. gyógyszertámogatására szánt előirányzatból 3 milliárd forintot likvid tartalékba helyezünk, visszavonjuk. (Szórványos taps.) Tesszük ezt úgy, hogy javaslatunk érdemi helyességéről, melyet a szociális, egészségügyi és családvédelmi bizottság is támogatott, meg vagyunk győződve, azonban a bizottsági üléseken a tb. vezetőivel, valamint a Kormány tagjaival folytatott megbeszéléseink, illetve a plenáris üléseken elhangzottak arról győztek meg bennünket, hogy most nem kerül sor az Alap kettéválasztására. Márpedig az Alap, illetve az apparátusa ebben a formájában alkalmatlan arra, hogy a gyógyszerfelhasználás racionalizálására ösztönözzön, illetve hogy ezáltal megtakarításokat érjen el. Ez pedig így következményes áremelésekhez vezetne.
Semmi sem áll távolabb a Szabad Demokraták Szövetségének politikájától, mint az, hogy indokolatlan gyógyszerár-emelésekre kerüljön sor. Ezért is tartjuk fenn a harmadik pontban tett javaslatunkat, amely azt célozza, hogy a gyógyszerfelhasználás nyomon követésére épüljön ki számítógépes rendszer, melytől jelentős megtakarítást várunk. Magyarországon a gyógyszerfogyasztás nagyobb, mint néhány nálunk gazdagabb országban. Ahhoz, hogy a valóban rászorulók elviselhető áron kapják meg a gyógyszereket, a gyógyszerforgalmat és a -felhasználást ésszerűsíteni kell.
A társadalombiztosítás évente sok milliárd forinttal támogatja a pazarlást, az indokolatlan felhasználást. Ennyivel kevesebb pénz jut azoknak a támogatására, akik indokoltan szednek gyógyszert, és ennyivel kell nekik ezért többet fizetniük. A gyógyszerfelhasználás anomáliái közismertek, mint például az orvosilag indokolatlan gyógyszerfogyasztás, a házi patikák indokolatlan felduzzasztása, a humán gyógyszerek állatgyógyászati célú felhasználása, a külföldi állampolgárok társadalombiztosítási támogatással történő gyógyszerhez juttatása, alternatív gyógyszerek ismeretének hiánya.
A tervezetben szereplő rendszer segítene a fenti anomáliák csökkentésében. Különösen hasznos lenne a rendszer a kórházak gyógyszerfogyasztás-forgalmának nyilvántartásában és nyomon követésében, azokat jelentős megtakarításra ösztönözve. Hasonlóképpen hasznos lenne a rendszer működtetése a körzeti orvosi rendelőkben, így nyilvántarthatóvá válna a beteg gyógyszerfogyasztása.
Javaslatunk elfogadása esetén a befektetés a megtakarítások révén rövid időn belül megtérülne, hosszú távon kifejezetten költségkímélő szerepet töltene be. A javaslat el nem fogadása esetén semmilyen érdemleges lépés nem történik a gyógyszerköltségek mérséklésére, szabad utat engedve a gyógyszer-ár spirál további gyűrűzésének. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me