SZÉKELYHIDI LÁSZLÓ, DR. (MDF)

Full text search

SZÉKELYHIDI LÁSZLÓ, DR. (MDF)
SZÉKELYHIDI LÁSZLÓ, DR. (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Társadalombiztosítási Alap 1991. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat általános vitájában tegnap az egészségügy működésének a finanszírozásával foglalkoztam. Most közelebbről szeretnék megcélozni egy nagyon fontos kérdést, amely kérdés az időskorúakkal foglalkozik, a beteg, időskorú emberekkel.
Az 1426-os számon módosított indítványom nagyjából arról szól, hogy a tartósan befektetett pénzügyi eszközök nettó hozamából a fekvőbeteg-gyógyintézetek aktív ágyaiból geriátriai célra történő felhasználásához meghatározott mértékű támogatás fordíttassék. Az időskorúak kórházi ellátásával kapcsolatos felelősségérzet kötelez arra, hogy a tisztelt Ház megértését szerezzem meg ez ügyben. Miről is van közelebbről szó?
Az orvosok szakmai arisztokráciából, az elefántcsonttorony-effektus okán nem szívesen kezelnek vagy ápolnak idős, krónikus beteget a kórházi osztályokon, hacsak nem paraszolvenciáért. Ezt feloldandó, finanszírozni szükséges az inaktív, az időskorúak ellátását szolgáló ágyak számának növelését, amely egyébként is indokolt, hiszen több a drágán működtetett aktív ágyak száma a szükségesnél. Az egészségügyi kormányzat célja, hogy ezeket az inaktív vagy krónikuságyak számát gyarapítsa valamelyest az aktívan működő ágyak hátrányára. A pénzügyi ösztönzés csak 1991-re szólna, ezért kapcsoltam a módosítást a társadalombiztosítás költségvetésében szereplő tartósan befektetett pénzügyi eszközök nettó hozamához. Az igénybe vevő, az állami, az önkormányzati, szociális támogatáshoz kapcsolódna a társadalombiztosítás financiális támogatása, mely ösztönözné a kórházakat a krónikus időskorú betegek ellátását szolgáló kevésbé költséges ágystruktúra kialakítására. Köszönöm szíves figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me