KUNCZE GÁBOR (SZDSZ)

Full text search

KUNCZE GÁBOR (SZDSZ)
KUNCZE GÁBOR (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Az Országgyűlés a Magyar Köztársaság 1991. évi költségvetéséről és az államháztartás vitelének 1991. évi szabályairól szóló 1990. évi CIV. számú törvényben rendelkezett a kedvezményes lakáscélú hitelek kamatairól, ezeknek a kamatoknak az emeléséről. Azóta választókerületemből, de az ország egyéb részeiből is jelzéseket kaptam, amelyek szerint a törvény rendelkezéseit az Országos Takarékpénztár kiterjeszti a közműfejlesztési hozzájárulásokra felvett kedvezményes kamatozású hitelekre is.
Mint bizonyára ismeretes önök előtt, amikor a települések költségvetési lehetőségei beszűkültek, a közműfejlesztések finanszírozása a lakosság áldozatvállalása, a lakosság anyagi erejének a bevonása nélkül nem volt lehetséges, a jelenleg meglevő és egyébként fejlettnek nem nagyon nevezhető víz-, csatorna- és gázhálózatok sem épülhettek volna ki a lakosság áldozatvállalása nélkül.
Ez elsősorban a vidék Magyarországának a problémája. Például választókerületemben is az ott levő hat településből öt érintett ebben a problémában. Tökölön például a víz- és gázhálózat közműfejlesztési hozzájárulásának a hiteleit törleszti jelenleg a lakosság, és most kívánja az önkormányzat a csatornahálózatot hasonló módon megszervezni, illetve ennek az építése már meg is kezdődött. Az azonban, hogy Budapest XVI. kerületének önkormányzati vezetői hasonló problémát jeleztek – ma reggel Szili Sándor képviselőtársam a XVIII. kerületi polgárok által aláírt levelet adott át nekem ugyanebben a témában –, jelzi, hogy ez vidéki és budapesti probléma egyaránt. A probléma tehát – még egyszer megismétlem – az, hogy a lakáscélú kamatemeléseket az Országos Takarékpénztár kiterjesztette a közműfejlesztési hozzájárulások tételeire is.
Ezért kérdezem az államtitkár úrtól a következőket. Tudomása van-e az Országos Takarékpénztár bejelentett eljárásáról? Ha igen, Ön szerint a hivatkozott törvény előírásai valóban vonatkoznak-e a közműfejlesztési hozzájárulásokra? Ha nem, milyen hathatós intézkedést kíván tenni a helytelen gyakorlat megszüntetése, a következmények felszámolása érdekében? Államtitkár Úr! Várom a válaszát. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me