GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter:

Full text search

GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter:
GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Urak! Az 1990 második félévében elfogadott ártörvény szerint a 2,8%-os zsírtartalmú tej mellett a normál fehér kenyér került hatósági árformába. Ez a parlamenti döntés illeszkedett az árliberalizálás megkezdett folyamatába. Ezek a termékek mint a legalapvetőbb élelmiszerek maradtak hatósági árasak. A Parlament által decemberben elfogadott költségvetési törvény viszont meghatározta az élelmiszerekre adható fogyasztói árkiegészítés lehetőségét. Eszerint csak a 2,8-as zsírtartalmú tejre áll rendelkezésre ilyen célú összeg, bizonyára tudják, 4,2 milliárd forint.
Ebből adódóan törvénymódosítás nélkül tárcánknak nincs lehetősége arra, hogy a normál fehér kenyérhez támogatást rendeljen. A 2/1991. január 14-i PM-rendelet szerint az ártörvénnyel összhangban a fehér kenyéren maximált árformában 20 forint 40 fillér/kilogrammos legmagasabb fogyasztói ár került megállapításra. Ez az előző árhoz képest jelentős, 37%-ot meghaladó áremelési lehetőséget jelent.
Végezetül e témakörrel kapcsolatban ismételten meg kell említenem, hogy a nem rég jóváhagyott, kényszerűen szigorú költségvetésben e hatósági áras termékre, tehát a normál fehér kenyérre nem áll rendelkezésre forrás árkiegészítés céljából. Köszönöm a figyelmüket. (Gyér taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me