POKORNY ENDRE, a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság előadója:

Full text search

POKORNY ENDRE, a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság előadója:
POKORNY ENDRE, a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság előadója: Bocsánat, elnök úr, először elő kell keresnem a jegyzeteimet.
Elnök Úr! Tisztelt Ház! A szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság megvitatta az előttünk fekvő törvényjavaslatot, az ahhoz benyújtott módosító javaslatokat, amelyek számát maga a bizottság is szaporította. Tette ezt azért, mert a törvényjavaslat egyetlen bekezdésben ad lehetőséget a játékszervező részére, hogy sport-, egészségügyi, szociális, kulturális, környezetvédelmi, ifjúsági vagy más közérdekű célra fordíthatja a nyereményalap egy részét, ha akarja, és ha nem akarja, akkor egy új, jelentős bevételi forrás felhasználásából az említett területek nem részesülnének.
A szerencsejátékokra vonatkozó nemzetközi gyakorlatban több helyütt megtalálható olyan rendelkezés, amely a szerencse és a balszerencse kiegyenlítésére törekszik oly módon, hogy a bevételek egy részét a hátrányos helyzetűek támogatására fordítja.
További indok módosító javaslatunk mellett az, hogy az alkohol- és nikotinfüggőséghez hasonlóan a szerencsejáték-szenvedély is közismert jelenség.
Bizottságunk az elmondottakra tekintettel közcélú alap létrehozását indítványozza a nyereményalap 10 százalékából. Elengedhetetlenül fontosnak ítéljük, hogy ez az összeg adók módjára legyen behajtva. A koncessziós díjból és a játékadóból befolyó költségvetési bevétel 10 százalékából önkormányzati alap létrehozását javasoljuk, amely egyrészt azt szolgálná, hogy a földrajzi fekvésből adódó különbségeket enyhítse, mivel előrelátható, hogy a szerencsejátékok szervezésére irányuló kereslet az egyes frekventált idegenforgalmi centrumokba tömörül. Másrészt közismert, hogy a szerencsejátékok szervezésének helyszínén a közbiztonság megerősítésére jelentős eszközöket kell fordítani.
Mindezekre tekintettel – tudatában annak, hogy új, jelentős bevételi forrás megteremtéséről határozunk – kérjük a tisztelt Házat, hogy támogassák módosító indítványunkat. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me