LUKÁCS TAMÁS, DR. a költségvetési, adó- és pénzügyi, valamint az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója:

Full text search

LUKÁCS TAMÁS, DR. a költségvetési, adó- és pénzügyi, valamint az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója:
LUKÁCS TAMÁS, DR. a költségvetési, adó- és pénzügyi, valamint az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A költségvetési bizottság a módosító indítványok közül összesen hármat támogatott, illetőleg azokról az indítványokról van szó, amelyeknek költségvetési vagy gazdasági kihatása lehet. Ugyanakkor a költségvetési bizottság az alkotmányügyi bizottság módosító indítványával kapcsolatban az egyenlő szavazást megejtette; a szükséges többséget az alkotmányügyi bizottság módosító indítványa nem kapta meg.
Tisztelt Elnök Úr! Engedtessék meg, ha a szót megadta részemre, akkor úgy mint a fő bizottságom előadója, az emberi jogi bizottság előadója is elmondjam az emberi jogi bizottság álláspontját a módosító indítványokról.
Az emberi jogi bizottság az általános koncepcionális kérdésben akként foglalt állást, hogy nem támogatja az alanyi körének a kiterjesztését az egyházi ingatlanok kérdésében. Nem támogatja azokat az indítványokat, amelyek a törvény tárgyát kívánják megváltoztatni. Ugyancsak nem támogatja azokat a módosító indítványokat, amelyek tárgyi hatályát a törvénynek kiterjesztenék a földre is.
Ezen általános érvényű koncepcionális állásfoglalása után az emberi jogi bizottság összesen 19 módosító indítványt talált alkalmasnak arra, hogy a törvénybe beépíthető legyen. 19 esetben foglalt úgy állást, hogy a módosító indítványokat támogatja.
Ugyanakkor az emberi jogi bizottság 7 esetben önálló módosító indítványt is tett, mégpedig ezek a módosító indítványok új elemeket tartalmaznak részben, részben pedig a már benyújtott módosító indítványok elemeinek felhasználásával és azok összevonásával találta beépíthetőnek a törvénybe ezeket a módosító indítványokat.
Engedtessék meg, hogy ezek közül a módosító indítványok közül egyet emeljek ki, amely a 2. szakasz (4) bekezdését kívánja megváltoztatni oly módon, hogy nem adható egyházi tulajdonba az alapfokú oktatási intézmény elhelyezésére szolgáló ingatlan, ha az átadás folytán nem marad lehetőség a lelkiismereti és vallásszabadság jogán alapuló iskolaválasztásra.
Úgy gondolom, hogy bizottságunk a feladatának eleget téve, a bizottság jellegénél fogva, azoknak a vitáknak és azoknak a feszültségeknek a feloldását kívánta megoldani azzal a módosító indítvánnyal, amik itt az általános vitában felmerültek.
Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me