SZŰCS M. SÁNDOR (MDF)

Full text search

SZŰCS M. SÁNDOR (MDF)
SZŰCS M. SÁNDOR (MDF) Nem fogunk félni a megmérettetéstől. Eljön majd az ideje, és aztán pontos lesz a mérleg.
Még egy dolgot említek. Amikor az egyházak bizonyságát adták a néphez való hűségüknek – lehet, hogy a felső egyház kiszolgálta az uralkodó társadalmi rendet, de az alsó papság mindig közösséget vállalt a néppel –, amikor bennünket a rendőrség elé citáltak, amikor a nyíregyházi KISZ-továbbképzőben ezelőtt 15 évvel engem személy szerint kihoztak az ifjúsági táborokért, akkor is küzdöttünk, hogy úgymond a demokrácia csírái meglegyenek, amire majd nagymenetelű pártok építhetnek.
Lehet, hogy méltatlan vagyok mint a Tőkés László Alapítvány titkára, hogy idézzem Tőkés Lászlót Erdély tekintetében, amikor azt mondta, hogy annak a 3-4-5-6 idős asszonynak köszönhető, hogy a templomokat nem zárták be, akik folyamatosan elmentek a templomba, imádkoztak, és ott voltak. A történelem majd meg fogja mérni, hogy az egyházaknak hihetetlen, hihetetlen hűséges munkája van abban, hogy esetleg ez a Parlament így munkálkodhat.
Döbbenetes számomra az MSZP viszonylata, amikor egy héttel vagy 10 nappal ezelőtt a tv-híradóban láttam a püspöki hivatalban a felvételt, hogy 100 000 Ft-tal igyekeztek hozzájárulni a magyar reformátusok világtalálkozójához. Remélem, nem kampányfogás volt, de az itteni felszólalások valahogy így csendülnek ki. Szóval: mint az ördög a tömjéntől, úgy félünk az egyház dolgaitól. A koalíció nem az egyházat akarja befogni, nem azzal akar szavazótábort szervezni. (Nagy zaj a bal oldalon.) Nem ezt akarja. (Közbeszólások a bal oldalon. – Kövér László: Nem is tételeztük fel.)
Csak egyetlen mondat: a Kereszténydemokrata barátaim mellet ülök itt. Tudtuk azt, hogy a helyhatósági választásnál az MDF háttérbe szorul, mert kormányra jutott. De én bíztam abban, hogy 5-10%-ban megemelkedik a kereszténydemokrata vonal, de nem emelkedett meg! Nem emelkedett meg annyira! Tehát ez megmérettetés kérdése, és nem fogunk félni három év múlva sem a megmérettetéstől és 10 év múlva sem!
És egy utolsó dolog: meg kell adni a lehetőségeket, mert itt én Orbán Viktortól döbbeneteset hallottam, hogy törvényi garanciák kell legyenek jogállam szempontjából, egyebek. De nem ott vagyunk az 50-es években, amikor azt hirdették, hogy a templomokból búza- és gabonaraktárak lesznek, az öreg papok elhalnak és nem lesz egyház. Nem itt élünk! Tehát itt másképpen működik a dolog. Az iskolák az egyház veteményes kertjei, és majd szépen lépésről lépésre előre fog menni a dolog. És én hiszem, hogy három év múlva egy kicsit szégyellni fogjuk ezt a vitát. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me