KOMOR SÁNDOR, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:

Full text search

KOMOR SÁNDOR, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:
KOMOR SÁNDOR, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Parlament! Bizottságunk nagyon részletesen megtárgyalta a 2344-es szám alatt jegyzett csődtörvény tervezetét, és a tárgyalás során a következő kérdésekkel foglalkozott részletesen.
A törvénytervezet elsődleges problémája, elsődleges kérdése az, hogy szétválasztja a csőd fogalmát a felszámolástól, ami nagyon jelentős a bizottságunk megítélése szerint.
A másik jelentős szempont, hogy megszünteti az állami szanálás fogalmát. Helyette a reorganizációt egy állami részvénytársaság keretében kívánják megoldani, amelyre a bizottsági vita során bizottságunk megnyugtató választ kapott olyan formában, hogy e részvénytársaság felállításának megvannak a gazdasági alapjai. Ugyanis az Állami Fejlesztési Intézet tulajdonában lévő vagyonból mintegy három- és fél milliárd forintnyi portfolióval, illetve ezen túlmenően egy másfél milliárdos likvid tőkével ez a részvénytársaság létrehozható. Tehát megoldja azt a kérdést, hogy nem marad megoldatlan probléma az állami szanálás fogalmának megszüntetésével.
Jelentős tétel az, hogy időben kezelni tudja az állami nagyvállalatok felszámolását.
Bizottságunk részletesen foglalkozott a hitelezők kielégítésének a sorrendjével. Több szempont alapján vizsgáltuk ezt, de végül is bizottságunk megnyugtatónak találta a törvényjavaslat által előterjesztetteket. Ugyanis a feltüntetett sorrend az alapján született meg, hogy ki milyen ráhatással van egy adósnak a gazdálkodására. Példának hadd említsem meg a munkavállalót, aki nyilvánvalóan a legkevesebb ráhatással bír egy adott vállalat gazdálkodására, így ezt helyesen a törvényjavaslat előtérbe is helyezi.
Nyilván más egyéb tekintetben az arányosság az fennáll.
Felmerült még egy kérdés, hogy legyen-e illetékmentes a csődeljárás maga. Az illeték megfizetése, úgy ítéltük meg, hogy nem lenne méltányos egy amúgy is csődhelyzetben lévő vállalatnál, és a bíróságok szűk keresztmetszetét ebben a kérdésben nem az illeték fizetése oldaná meg.
Mindezen kérdéseket megvizsgálva bizottságunk általános vitára javasolja a törvényjavaslatot. Köszönöm a figyelmet. (Gyér taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me