REMPORT KATALIN, DR. a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:

Full text search

REMPORT KATALIN, DR. a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:
REMPORT KATALIN, DR. a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság megtárgyalta az Állami Számvevőszékről szóló törvényjavaslatot, és Vékony Miklós képviselőtársam ismertetése után Hagelmayer István, az Állami Számvevőszék elnöke fejtette ki álláspontját a törvényjavaslattal kapcsolatban.
Megállapította, hogy az ad hoc bizottság kiemelkedő munkát végzett, azonban néhány aggályának is hangot adott. Így megemlítette például, hogy korainak tartja a törvényjavaslat szerinti hatályba léptetést, jobbnak tartaná, hogyha 1992. január 1-jével lépne hatályba ez a törvényjavaslat. Ugyancsak felvetette annak a kérdését, hogy az aláírási jogosultság mire terjed ki részére. Ugyanis nem tartaná jónak, hogyha minden számvevő jelentését őneki kellene aláírni, viszont hogyha ez a javaslat úgy értelmezendő, hogy elegendő csupán az összesített jelentéseket aláírnia, akkor helyesnek tartja a törvény fogalmazását.
Az Alkotmánnyal való egyezőség kérdésében kifejtette, hogy a törvényjavaslat a korábbi hiányosságokat orvosolja, azonban megemlítette azt is, hogy az Állami Számvevőszék egyik elnökhelyettese már kifejtette és jelezte számára, hogy amennyiben egy elnökhelyettest állapít meg ez a törvényjavaslat – az Alkotmány, ugye, úgy fogalmaz, hogy elnökhelyettesek vannak a Számvevőszéknél –, abban az esetben az Alkotmánybírósághoz fog fordulni. Az általános vita során felmerült tehát az alelnökök számának kérdése, továbbá még az is elhangzott, hogy szükség van-e egyáltalán ilyen számvevő bizottságra, illetve amennyiben szükség van, szükséges-e, hogy ez a törvényjavaslat már kiemelje ezt a kérdést, és már ez foglalkozzon a számvevőszéki bizottsággal, hiszen gyakorlatilag még nincs ilyen bizottság; korainak tartotta egyik képviselőtársunk ennek az itt fogalmazott megvitatását.
Vita alakult ki abban is – mint ahogy már Vékony Miklós képviselőtársam is utalt rá – ebben a bizottságban is, hogy az államháztartási törvény nélkül megtárgyalható-e ez a törvényjavaslat. A mi bizottságunk is amellett foglalt állást, hogy mivel a számvevőszéki törvény kétharmados törvény, így mindenképpen a parlamenti pártok konszenzusa szükséges ahhoz, hogy elfogadásra kerüljön ez a törvény, és már meghatározóak lehetnek az itt megfogalmazott általános elvek így az államháztartási törvényre is.
Az általános vita lezárása után a szavazásokra került sor. A bizottságunk egyhangú szavazatával ajánlja általános vitára a törvényjavaslatot, és többségében úgy foglalt állást, hogy a rendkívüli ülésszakon még meg kell tárgyalni ezt a törvényjavaslatot.
Felhívja bizottságunk külön az alkotmányügyi bizottságot, hogy az Alkotmánnyal való kapcsolatra, az alkotmányossági kérdésekre külön térjen ki, külön foglalkozzon ezzel a kérdéssel, és arról részletesen számoljon be a Parlamentnek.
Végezetül bizottságunk felkérte Hagelmayer Istvánt, az Állami Számvevőszék elnökét, hogy amennyiben módosító javaslata van a jelen törvényjavaslattal kapcsolatban, akkor azt terjessze a bizottságunk elé, és a bizottságunk – amennyiben azzal többségében egyetért – akkor bizottsági módosító indítványként fogja azt előterjeszteni a tisztelt Ház elé.
Ezt követően került sor az országgyűlési számvevőszéki bizottságról szóló országgyűlési határozati javaslat megtárgyalására. Mint már utaltam rá, volt aki felvetette, hogy szükséges-e egyáltalán ilyen bizottság, nem veszi-e át ez a törvény a költségvetési bizottság munkáját.
Végezetül a bizottsági tagok többsége amellett foglalt állást, hogy igenis szükség van egy ilyen különbizottságra. Ezt indokolja az ellenőrzés fontossága, a központi költségvetés ellenőrzésének a kiemelt fontossága és a számvevőszéki munka jelentősége. A bizottság egyhangúan amellett foglalt állást, hogyha van olyan bizottság, amelynek kifejezetten politikamentes, szakmai bizottságnak kell lennie, akkor az az állami számvevőszéki bizottság kell, hogy legyen.
Különböző nézetkülönbségek is kialakultak a számvevőszéki bizottsággal kapcsolatban, hogy vajon ennek a tagjai kizárólag a szakmai csoportokból és szakmai körökből kerüljenek-e ki, vagy pedig bízzuk a frakciókra, hogy kiket delegálnak majd ebbe a különbizottságba. Gondolom, ez a vita folytatódni fog a részletes vita során is.
Mindezek után a bizottságunk egyhangú szavazatával fogadta el az országgyűlési határozati javaslatot is általános vitára bocsátani. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me