BERECZKI VILMOS (FKgP):

Full text search

BERECZKI VILMOS (FKgP):
BERECZKI VILMOS (FKgP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az utóbbi napokban – részint saját szándékomból is – a sajtóban óriási méretű támadás indult ellenem. El kell mondanom itt a Ház nyilvánossága előtt, hogy ezt a támadást tudatosan provokáltam, és tudatosan vállaltam. Azt is ki kell jelentenem, hogy semmi közöm soha nem volt a III/III-as ügyosztályhoz. Ez országgyűlési képviselői kötelességem és emberi kötelességem is.
Mivel igazolhatja az ember magát manapság, amikor minden olyan zavaros? Úgy gondoltam, hogy a tisztelt Ház figyelmét pár percre kérem, hogy átvilágíthassam magamat, utána elmondom, hogy miért. 1956-ban Mezőtúron 15 évesen a város ifjúsági nemzetőr-parancsnokhelyettese voltam. Ma is ismernek, cikk jelent meg a múlt héten erről. Egy ügynöknek kezdeményezni nem volt szabad, ezt tudjuk; egyéves nemzetbiztonsági bizottsági titkári munkámból ennyit megtanultam, és semmi olyat nem tehetett, ami kárt okozott a fennálló pártállamnak.
1987-ben az erdélyi tüntetés ötletadója voltam és az erdélyi világfelhívás fogalmazója. Létrehoztam az Erdélyt Védő Független Magyarországi Bizottságot azért, mert volt egy olyan célom, hogy a kétféle ellenzék irányzata – amelyik kezdett szétcsúszni – ebben az ügyben közösen tudjon fellépni. Itt vannak a tanúk a teremben.
Ezután a független szakszervezetek első aláírója voltam, ez sem használt túlzottan a pártállamnak. Szegény Horváth Mihállyal ketten szerveztük meg többekkel együtt – Dragon Pállal – azt, hogy a Rakpart-klubban egy ál-címszó alatt ez a szakszervezet létrejöhetett. Ezután cseh és szlovák nyelvű szamizdatokat hordtunk át a határon, soha egy lebukás nem volt, ülnek itt a teremben olyanok, akikkel együtt csináltuk. Ezek a szamizdatok mindig eljutottak azokra a címekre Prágába, ahova ezeknek el kellett menni. Azok a CSEMADOK-osok, ahová átvittük, most látják ezt az adást.
Ezután minden tiltakozási akcióban részt vettem. Pesthidegkúton, amikor a város sűrűjében akartak egy veszélyes hulladéklerakót csinálni, tüntetést szerveztünk 1986-ban egy képviselőtársammal. Tagja voltam a Russai-bizottságnak, és kezdeményezője, amikor Russai Lászlót elmeosztályra vitték, mert október 23-át egyedül megünnepelte.
A brassói tüntetésen, amely november 15-én volt, a rendőrmotoros elütött. Az ügynököket ebből ki szokták vonni.
Március 15-én †86-ban ott voltunk feleségemmel a Lánchídon, és kaptunk a dádából is. Ezenkívül ugye az Október 23. bizottságnak is koordinátora voltam, amiért bizony fenyegetéseket is kaptam, hogy meg fogunk mi ezért fizetni.
Szeretnék rátérni még egy kérdésre a végén. Mi úgy gondoltuk 1988-ban, hogy itt nem szövetségesdi kell, itt nem fórumosdi kell, az egypártrendszert csak egy másik párttal lehet megtörni. Éppen ezért úgy gondoltuk, hogy pártot hozunk létre. Ezt május 27-én az általunk szervezett környezetvédelmi tüntetés után határoztuk el. Ezt a pártszervezést megkezdtük, és májustól szorgalmasan dolgoztunk rajta november 12-ig.
Azt is el kell mondanom, hogy semmi mástól nem félt a volt rendszer, csak a második párttól! Mi történt? Három ember tudta, hogy az aláírás mikor fog megtörténni, és ez négy napig tartott. Ezalatt ezt nem tudta meg a magyar Belügyminisztérium. Így jött létre 1988. november 12-én a Független Kisgazdapárt.
Azért voltam kénytelen ezt elmondani, hogy átvilágítsam magamat, volt még más is, ezek után a tisztelt Házra bízom, hogy elfogadja-e tőlem azt, hogy meg kell gondolni minden olyan lépést, amely a magyar demokráciát veszélyezteti, amely Európa előtt minket lejárat! Úgy gondolom, ennek az országnak ebben a pillanatban sokkal komolyabb és nagyobb gondjai vannak, mint egypár szerencsétlen ügynök.
Úgy gondolom, hogy nincs arányban a lakosság állapota, szociális helyzete, a nép gondjai azzal, amit ez az ügy képvisel ebben a Házban. Ezért vállaltam azt szinte provokálva, hogy kitegyem magam annak, hogy kikiáltsanak a "nemzet árulójának"!
Ez volt az életem. Titkolnivalóm nincs. Ismétlem, semmi közöm soha nem volt a III/III. osztályhoz, illetve volt, mert – mint ahogy megtudtam – más ellenzékiekhez hasonlóan nekem is célszemélyi fedőnevem volt, és ezt nem szégyellem, s amikor provokációt indítottak, zsarolni próbáltak, akkor felálltam és elmondtam, hogy kérem, tudok róla. (Zsiros Géza közbeszólása.) Köszönöm a figyelmüket. (Szórványos taps.)
Döntés törvényjavaslat kivételes és sürgős tárgyalásáról

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me