ÓMOLNÁR MIKLÓS, DR. (FKgP):

Full text search

ÓMOLNÁR MIKLÓS, DR. (FKgP):
ÓMOLNÁR MIKLÓS, DR. (FKgP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Jó egyórával azután, hogy Katona Béla MSZP-s képviselőtársam prózai részletet idézett a királyok, hercegek, grófok, naplopók és burzsoák kezdetű egykori munkásmozgalmi ijesztgetésből, miután Glattfelder Béla Fideszes képviselőtársam lenyűgöző eleganciával egy gépelési hiba ürügyén ideidézte a Független Kisgazdapárt nagyválasztmányát, hadd próbáljam meg a tisztelt Ház támogatását megnyerni egy ma reggel benyújtott módosító indítványomhoz, amely megkísérel egy keskeny kis hidat verni a Kisgazdapárt frakcióálláspontja és a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja által benyújtott módosító indítvány között.
A Független Kisgazdapárt vezető testületeinek hétvégi ülésén, illetve a Kisgazdapárttal rokonszenvező választópolgárokkal való találkozás nyomán egyértelműen megfogalmazódott, hogy számukra a licitálás intézménye elfogadhatatlan.
Úgy véljük, hogy ezáltal egy sajátos öszvérmegoldás jönne létre, ami jogtechnikailag értékelhető egyfajta bravúrként, de mindenképpen ellenérzéseket szül. A hétköznapi tudat szinte képtelen felfogni azt, hogy valaki egykoron elrabolt kis tulajodnára most licitálni kezdjen; nem is beszélve arról, hogy már most hallani olyan trükköket, esetleges ügyeskedéseket, ahogyan eme licitálás keretén belül meg lehetne szerezni bizonyos földterületeket, akár fölé, akár alá menve a pillanatnyi kikiáltási árnak.
Sokan felemlegették már, hogy micsoda lélektani ellenszenv övezi a falvakban a licitálást, a dobraverést, hiszen egykoron ez azt jelentette, hogy a parasztember elveszíti tulajdonát. Kifogásolják a licitálást sokan azért is, mert a módosító indítványból következően olyanok licitálnának egymással szemben, akik nem feltétlenül egykori földtulajdonért kapott kárpótlási jeggyel szállnának be a versenybe, és nem kell mondani, mennyire más a földhöz való kötődés többgenerációs parasztcsaládok esetében és más azoknál, akik netán több millió forint értékű kárpótlási jegyet kapnak, mondjuk a nagypapa elvesztett üzeméért és gyáráért.
Félreértés ne essék, feltétlenül üdvözlendőnek tartjuk azt, hogy egyéb vagyontárgyak esetében is lehetőség nyílik méltányos kárpótlásra; tehát hogy a kárpótlási jegy földre váltható.
Módosító indítványom a licitálás helyett egyfajta törvényben rögzített sorrendet tartana kívánatosnak. E sorrend első helyén szerepelnének azok a volt földtulajdonosok, akiknek földtulajdona a vételi jog gyakorlását lehetővé tevő szövetkezet területén van. Aztán az MDF logikáját továbbvíve a tekintetben, hogy kik nyernének a licitálásban részvételi lehetőséget, jönnének az egyéb tulajdonosok, mindenekelőtt azok, akik egykori földtulajdonért kapták a kárpótlási jegyet, és szövetkezeti tagok, azután a helyben lakók, majd végül következnének azok, akik nem földtulajdonért kapták a kárpótlási jegyet.
Úgy véljük, úgy vélem, illetve a módosító javaslatommal egyetértők úgy vélik, hogy az Alkotmánybíróság által kifogás tárgyává tett diszkrimináció az egyes egykori tulajdonosok között kivédhető a licitálás nélkül azzal is, hogy lehetővé válik bármely elvesztett tulajdonért kapott kárpótlási jegy esetében a földre váltás.
Módosító indítványom állami garanciát is kilátásba helyez, tehát az MDF-javaslat azon szándéka, hogy a licitálásra kerülő földek tekintetében egyfajta piaci túlkínálatot biztosítson állami földek segítségével, az én módosító indítványomban azt garantálná, hogy mindenki számára, a sorrendben hátrébb kerülők számára is lehetőség van arra, hogy földre váltsák egykori tulajdonukért kapott kárpótlási jegyüket.
Az MDF módosító indítványa, illetve az ennek a módosító indítványnak a kapcsán kifejtett érvelés többször előadja, hogy az egyéb tulajdonok esetében egy viszonylag szerényebb rétegről, egy 50-60 ezres táborról van szó. Így tehát úgy véljük, hogy a licitálás kiiktatása ellenére sem kerülne veszélybe a kárpótlási jegy földreválthatósága.
Úgy érezzük számosan a Független Kisgazdapárt frakcióján belül, hogy a licitálás kiiktatása tulajdonképpen megteremthetne egyfajta konszenzust a koalíción belül is ebben a kérdésben, kiindulva abból, hogy máris számos képviselőtársam, nemcsak a Kisgazdapárt kebelén belül, hanem a másik két koalíciós párton belül is biztosított arról, hogy a licitálással szemben ők is ellenérzéseket táplálnak, és a hét végén választóikkal folytatott megbeszélés ugyanezt bizonyította számukra.
Ezért kérem a Parlamentben elsősorban koalíciós képviselőtársaim támogatását ahhoz, hogy a licitálás kiiktatásával egy törvényben rögzített vételi jogot biztosító sorrend beépítésével támogassa csatlakozó módosító indítványomat. Köszönöm. (Taps a Kisgazdapárt soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me