BALOGH JÁNOS (SZDSZ):

Full text search

BALOGH JÁNOS (SZDSZ):
BALOGH JÁNOS (SZDSZ): Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Csorna és környékének mintegy 42 települése az országos, illetve nemzetközi távhívó hálózatba történő bekapcsolása, azt hiszem, most már elodázhatatlan.
Úgy gondolom, Miniszter Úr, abban egyetérthetünk, hogy az elmaradott térségek – mármint a telefonellátottságban elmaradott térségek – fejlődésének, felemelkedésének nemcsak pénz az akadálya, hanem a telefon hiánya is. Nehéz megmagyarázni annak a külföldi, az én esetemben osztrák barátomnak, aki megállt a farádi posta előtt, és haza szeretett volna telefonálni, körülbelül negyedóra kellett ahhoz, hogy megmagyarázzam neki, hogy ez a telefonfülke nem az a telefonfülke, amire ő gondolt.
Csornán és környékén a 80-as évek eleje óta magasra csapnak az indulatok, ha a telefonkérdés kerül szóba. Az emberek a korrekt tájékoztatás hiánya miatt mindig valami susmust sejtenek az ilyen dolgok mögött. Így történt ez most is, mikor a közép-svájci menekültügyi bizottság fölajánlott egy tízezer vonalas rotary-rendszerű telefonközpontot Csorna és környéke telefongondjainak megoldására. Különböző tárgyalásokon a MATÁV képviselői lesöpörték ezt műszaki indokokkal. Én ugyan elfogadom a MATÁV értékelését, miszerint egy főállomás kiépítése 89-90-es árakon 140 ezer forint, ez 1,4 milliárd, és ennek mintegy 35%-át teszik ki a telefonközpontok. A felajánlott rotary-rendszerű svájci központ értéke körülbelül 420 millió forint. Ez, gondolom, fedezné a 35%-ot. Elfogadom a MATÁV-nak a műszaki értékelését is, hogy ez a rotary-rendszerű központ elavult központ, 25 éves. De még mindig jobb, mint a jelenlegi, kézzel dugaszoló kisasszonnyal működő központ. (Derültség.)
Kérdéseim a következők: ha a rotary-rendszerű központ nem felel meg a MATÁV-nak műszakilag, mi az, ami megfelelne a Magyar Távközlési Vállalatnak, és ez mennyibe kerül?
A második kérdésem: a koncessziós törvény lehetőségeit figyelembe véve a Magyar Távközlési Vállalat meddig kívánja még érvényesíteni előnyös, úgymond monopolhelyzetét, mint a jelenlegi vonalak és berendezések tulajdonosa, illetve üzemeltetője?
A harmadik: mi a biztosíték arra, hogy 1993-ban a farádi posta elől bárki közvetlenül tud telefonálni az ország bármely részébe? Várom miniszter úr válaszát. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me