BOROS LÁSZLÓ (MSZP):

Full text search

BOROS LÁSZLÓ (MSZP):
BOROS LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Azt hiszem, hogy abban nincs vita köztünk, hogy a kötelező gépjármű-biztosításra szükség van, és annak valamilyen korszerű megoldását be kell vezetni. Amiben azt hiszem, hogy vita van, és a továbbiakban is vita lehet köztünk, az a rendszer részleteiben lakozik. Ön mondta, hogy mindent átadtak nekünk, amivel meggyőződhettünk arról, hogy mi a helyzet. Nekem ezzel kapcsolatban vannak gondjaim, mert a rendelkezésre bocsátott iratok között ott volt az APEH vizsgálata is, amiből megállapítható, hogy csak a kár-statisztikát elemezték, tételes ellenőrzés csak az igazgatóságoknál az egyedi kár-akták felülvizsgálatával valósítható meg, az intézeti költségek – ami nyilvánvalóan a rezsiköltségeket jelenti –, kötelezően előírt költségfelosztás a különböző üzletágakra nem volt, így az üzletágankénti költséggyűjtésre sincs lehetőség. Ugyanebből az anyagból derül ki, hogy az 1991-re betervezett járműdarabszám nem ellenőrizhető, mivel megbízható hatósági nyilvántartás nem áll rendelkezésre.
Szeretném még ezzel kapcsolatban elmondani, hogy a február 28-i gazdasági bizottsági ülésen, ahol nagyon kemény vita folyt erről a kérdésről, a vita lezárása előtt Király Péter államtitkár úr összegezte a véleményét, és a következőket mondotta: "A kalkuláció alapos felülvizsgálatra szorul, több ponton úgy érezzük, hogy túlbecsült költségek vannak, egy dolgot nem tudunk megtenni, hogy a biztosítási csalást kizárjuk a rendszerből." Erre nagyon szeretném felhívni a figyelmet, "Miután több millió állampolgárt érint az ügy, feltétlen parlamenti döntés szükséges."
Az államtitkár úr válaszával szólt a havi biztosítási díjról is. A miniszter úr biztató válaszát követően elmentem havi befizetésre biztosítási díjat kötni, meg kell mondanom, hogy minden biztosítótól elzavartak. Megpróbáltam, és sikerült is olyan papírt szereznem – ezt be tudom mutatni –, ami szerint a rendelet alapján nincs lehetőség arra, hogy havonta fizethessek. Ugyanakkor vélhetően nem vagyok mindenkivel azonos jogú állampolgár, mert tudomásom szerint van olyan szervezet az országban, amelynél levonva a bérből, átutalva a biztosítókhoz mégiscsak havi vonatkozásban lehet a dolgot intézni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az előzőekből nyilvánvalóan kiderül, hogy a választ nem tudom elfogadni. Mi az, amit szeretnék ezzel elérni? Csupán annyi, és erre kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy ez a dolog kerüljön vissza a gazdasági bizottság elé, mert az kétségtelen tény, hogy a rendelet él, július 1-jétől valamennyiünknek, akik gépjárművel rendelkezünk, a biztosítási díjat annak megfelelően fizetnünk kell. Abban bízom, ha visszakerül a gazdasági bizottság elé, akkor az akár a szerkezetre, akár a mértékre, sok minden egyébre vonatkozóan tehet javaslatot. Tehet olyan javaslatot is, hogy ne rendelet, hanem törvény szabályozza ezt a kérdést. Nyilvánvaló, hogy esetlegesen csak 1992. január 1-jétől lehet érvényes, de ez a félév már elmúlt.
Kérem ezt önöktől azért is, mert amikor az interpellációmat benyújtottam, még nem kezdődött el a rendkívüli ülésszak, ezt követően aláírásokat kell gyűjteni, és a Ház minden pártjától kaptam aláírásokat.
Körülbelül négy hete az MDF "Monopoly" Csoportja a Vasárnapi Újságban és a mai Új Magyarországban van a nyílt levelük Vissi Ferenc úrhoz. Úgy gondolom, hogy ez egy nagy horderejű kérdés, sok embert tart bizonytalanságban és izgat ebben az országban, nem vagyok meggyőződve arról, hogy ezek a számok biztos a helyükön vannak, éppen ezért nagy tisztelettel kérem a Házat, hogy a választ ne fogadja el, segítsen abban, hogy mi magunk dönthessünk ebben a kérdésben. Köszönöm szépen. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me