PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ):

Full text search

PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ):
PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Hónapok óta eredménytelen vita zajlik a sertéságazat katasztrofális helyzetéről. A Parlamentben is hangzott el kérdés és interpelláció ebben az ügyben. Kaptunk választ, de hathatós intézkedés mégsem történt, pedig Gergátz miniszter úr február 5-én így nyilatkozott. Szó szerint idézem. "Folyamatban van a sertésfelvásárlás feszültségének enyhítése érdekében teendő intézkedéssorozat is, olyanynyira, hogy szinte biztosíthatom önöket, hogy másfél-két hónapon belül ezt az egyszerű túltermelést, többletet levezetjük, és ismerve a sertéságazatban levő helyzetet, ez az idén többet nekünk gondot nem okoz."
Sajnos a miniszter úr rossz jósnak bizonyult, ezért – bár az elmúlt hetekben történtek kedvező változások – a sertéstartók türelme és bizalma elfogyott. Információnk szerint még mindig 100 000-nél több nagy súlyú sertés vár átvételre az országban, Békésben pedig nagyon lassú az értékesítés. Az átvételi árak a termelők számára elfogadhatatlanul alacsonyak, sőt megszégyenítők; veszteségük nőttön nő. Beköszöntött a nyár, a kánikulát a disznók nehezen vészelik át. Nagy kár érheti emiatt az országot.
A kialakult helyzetben a termelés, a feldolgozás és a kereskedelem terén is számos intézkedés lesz szükséges, de várat magára a kárvallott termelők megsegítése is.
Kérdezem tehát, hogy a piaci egyensúly helyreállítására és egy reális felvásárlási ár stabilizálására milyen intézkedéseket kíván meghozni a Kormány, továbbá hogy miért nem támogatja a túlsúlyos sertések élőexportját a feldolgozott áru támogatásával megegyezően.
Végezetül, nem tart-e a tisztelt Kormány attól, hogy a termelőkedv jelentősen csökken, esetleg éppen akkor, amikor a sertés jól eladhatóvá válik exportpiacainkon? (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me