PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ):

Full text search

PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ):
PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ): Tisztelt Országgyűlés! Néhány mondatban reflektálnék a miniszter úr válaszára.
Azt kell mondjam, hogy azok az intézkedések, amelyeket a miniszter úr felsorolt, ha hamarabb születnek meg, akkor talán nem jutunk el eddig a pontig. Elég itt utalni arra, hogy az élőexportot a minisztérium gyakorlatilag áprilistól engedélyezte, tehát addig nem is igen hagyhatta el az országot az élősertés. Szükség lett volna talán, ha optimista nyilatkozatok helyett a Kormány tagjai megpróbálják figyelmeztetni a termelőket a várható értékesítési gondokra. Ilyen optimista nyilatkozatok még a legutóbbi hetekben is elhangzottak. Elég utalni Kupa Mihály és Gergátz miniszter úr nyilatkozataira, amelyekben azt ígérik, hogy június 30-áig a túlsúlyos sertések problémaköre meg lesz oldva.
Nem hiszem azt sem, amit a miniszter úr mondott, hogy rövid időn belül megszűnik ez a probléma, mert tudomásom szerint a tenyésztésbe fogott nagy súlyú sertések értékesítési lehetősége szinte a nullával egyenlő.
A miniszter úr felsorolta itt, hogy milyen mértékű támogatásokat nyújtanak ennek a problémának a leküzdéséhez. Erre azt kell mondjam, hogy ezek a támogatások a feldolgozóüzemeket gyarapítják egyértelműen, és én elismerem, hogy az ő helyzetük sem rózsás, de lényegesen jobb pozícióban vannak, mint a termelők. A termelők vesztesége pedig már a napokban is több milliárd forintra tehető, és ez a veszteség feltehetően nőni fog, mert a piaci viszonyok teljesen felborultak, a felvásárlók gyakorlatilag kényük-kedvük szerint csökkenthetik a felvásárlási árakat, és egyes területeken a fizetési határidő is 90 napra tolódott el.
Úgy érzem, hogy mivel a kialakult helyzetért a Kormányt is terheli a felelősség, ezért felhívnám a pénzügyminiszter úr figyelmét arra, hogy a nehéz helyzetbe került több tízezer termelőt pénzügyileg támogassa a költségvetésben elkülönített intervenciós alapból.
Amit a Gergátz miniszter úr válaszában most elmondott, én úgy érzem, ez a válasz sok új elemet nem tartalmazott. Amit hallottunk, az eddig is ismert volt, és engem egyáltalán nem nyugtat meg arról, hogy ez a válság ezekkel az intézkedésekkel megoldódik, ezért nem fogadom el a választ. (Taps az SZDSZ soraiban.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me